Slik stenger du kulda ute

ISOLERE: Det kan lønne seg å etterisolere huset.

Brrr – kuldegradene lurer rundt hushjørnene og vil inn. Her er ti måter å stenge dem ute på.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

PEIS PÅ: Vedfyring gir deg rimeligere varme enn strøm,

Se bildet større

STYR VARMEN: Termostat og styringssystemer setter på varmen når du trenger den. (FOTO: Henrik Björnsson)

Se bildet større

VARMT LYS: Riktig belysning skaper varm atmosfære. (FOTO: Therese S. Borge)

Se bildet større

VARMT KOSEDYR: Kosedyr med varmeflaske i magen er dobbelt koselig. (FOTO: Dag G. Nordsveen)

Se bildet større

INNEKOS: Et nikoselig innendørsliv er bonusen ved å leve i vinterland. (FOTO: Paal Audestad)

Se bildet større

KULDE: 10 punkter for hvordan du stenger kulda ute i vinter.

1) IsolasjonDet første punktet er det kjedeligste – og det viktigste. Det kan ofte lønne seg å etterisolere huset (innblåsning er en vanlig metode). Sjekk trekk med en våt håndbak eller et stearinlys (pass på brannfaren) langs dører, vinduer, gulv- og taklister. Hvis det mangler tetting, blir håndbaken kald eller lyset begynner å blafre. Særlig effektivt når det blåser ute. Man kan også bestille termografi, som gir eksakte bilder av hvor varmen blir av. Tetningslister fra byggevarebutikken setter du på selv, husk at de bare skal på det innerste vinduet dersom du har gammeldagse doble vinduer. Ekstra isolasjon kan du dytte inn under lister og karmer, hvis du løsner dem først.

2) PeisinnsatsÅpen peis er varme-uøkonomisk. Den utnytter bare 10-15 prosent av varmen i veden. Hvis man monterer inn en støpejernsinnstans, får man utnyttet veden dobbelt så godt selv om dørene til innsatsen står åpne. Lukker man dørene, får man rundt 70 prosent utnyttelse av veden dersom innsatsen er rentbrennende, det vil si fra 1998 eller nyere.

3) Ny peisovnStrømmen har hatt en kraftig prisoppgang de siste ukene, og en gjennomsnittshusholdning som bruker 20.000 watt årlig, risikerer 4-5000 kroner dyrere strømregning kommende år. Vedfyring gir deg rimeligere varme enn strøm, dersom du ikke kjøper den dyreste bensinstasjon-veden. I tillegg er ved en CO2-nøytral oppvarmingsmetode, mens en del av elektrisiteten som brukes i Norge, er importert fra forurensende kullkraftverk. Med en rentbrennende peisovn (fra 1998 eller nyere) får du 30 – 40 prosent mer varme ut av hver vedkubbe, og slipper bare ut 20 prosent av svevestøvmengden som kommer fra gamle ovner.

4) VarmestyringTermostat som senker temperaturen for deg med fire grader nattestid og når du er på arbeid, er en smart investering. Mer avanserte varmestyringssystemer, som reguleres via internett, er også en mulighet. For en vanlig husstand med et årsforbruk på 20.000 kWh vil besparelsen ved varmestyring ligge på opptil 3500 kroner ved en strømpris på 75 øre pr kWh. Pengene du sparer, kan du jo bruke på de andre varmende tipsene i denne oversikten.

5) Varme fargerSkal du pusse opp, kan du like godt ta hensyn til klimaet her i landet, og velge farger som varmer opp boligen. Forsøk har vist at kalde og varme farger virker på oss rent fysisk. Det sies at varme farger kan øke varmefornemmelsen i et rom med tre-fire grader. I et forsøk der man gradvis satte ned temperaturen, skal forsøkspersonene i et rød-oransje rom ha begynt å fryse ved 11-12 grader, mens personene i det blågrønne rommet kjente kulden komme krypende allerede ved 15 grader. Et interiør kan "varmes opp" med mindre accesoirer i gode, varme farger dersom du ikke skal i gang med full oppussing.

6) Koselig belysningRiktig belysning er forskjellen mellom goldt og hyggelig. Nordmenn elsker koselig belysning, tenk bare på kontrasten mellom halvmørk norsk restaurant og italiensk taverna med en naken lyspære i taket. For å oppnå et koselig, varmt inntrykk bør man unngå eller ned dimme taklamper, og heller satse på mange vegg- , bord og stålamper. Heller flere lamper med dempet lys enn få med sterkt lys. Fargede lampeskjermer gir et hyggelig inntrykk. Lamper i samme høyde som øynene dine når du sitter i sofaen, skaper en intim, varm stemning. Dimming reduserer strømutgiftene og forlenger levetiden til pærene, i tillegg til å skape stemning.

7) StearinlysFlammen er selve symbolet på menneskelig bosetning og varme, derfor elsker vi stearinlys. Nordmenn er Europas største forbrukere av stearinlys, og bruker nitten ganger mer enn for eksempel engelskmenn per person. Dessverre kan det iblant bli for varmt: Ti prosent av norske boligbranner skyldes levende lys, og hver tredje nordmann har opplevd at stearinlys har ført til farlige situasjoner. Man bør aldri forlate et rom med levende lys, likevel har hver fjerde nordmann har glemt å slukke stearinlys når de forlater rommet.

8) Kreativ tekstilbrukGardiner med rikelig stoff, og gulvtepper med kraftig ull-luv, skaper en lun stemning i rommet. Begge deler er til stede i vinterens interiørtrender. – Jeg bruker lag- på-lag med silkestoffer og trykte stoffer ved vinduene for å øke følelsen av dybde og tekstur, sier Tricia Guild, grunnleggeren av Designers Guild.

9) Tøfler og ullgenserDet kan være lurt å droppe tanken om T-skjorte som et tilstrekkelig helårsplagg. Om vinteren kler man seg i vinterklær, også innendørs. Det betyr tradisjonelle plagg som ullfilt-tøfler og strikkegenser. Ved å senke innetemperaturen én grad sparer du fem prosent av energien som går til oppvarming årlig.

10) Dyrisk varme

Katt, hund eller kanin på fanget varmer både kropp og sjel. Gode alternativer er ullpledd i sofakroken og saueskinn på stolryggen. Eller hva med et kosedyr, med gammeldags varmeflaske i magen? Denne typen varmeflaske kom på markedet for et par år siden, og fås blant annet kjøpt på apoteker og helsekost-butikker.

(Kilder: Grønn hverdag, Enova, If skadeforsikring, Varmeprodusentenes Forening, The Observer)

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse