Vår moteriktige nabo: Slik vil "söta bror" ha det

NORSK MODELL: Den unge norske modellen Helene Sørem gjorde suksess på catwalken i Stockholm, der hun viste klær fra mange ulike designere. Her i et antrekk fra Hope, inspirert av Ingmar Bergman og øya Fårö. (FOTO: Kristian Löveborg)

Høsten 2010 blir neddempet og nordisk, ifølge de svenske designerne som nylig viste sine kolleksjoner på moteuka «Fashion week by Berns» i Stockholm.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SKINN OG FLØYEL: Dagmar feirer 15-årsjubileum og åpnet den svenske moteuka «Fashion week by Berns» med en sterk visning. Her et antrekk som kombinerer skinn og fløyel. (FOTO: Kristian Löveborg)

Se bildet større

FRAKKEN: Hopes høst- og vinterkolleksjon 2010/2011 tok utgangspunkt i en gammel militærfrakk. I Hopes versjon er den forvandlet til en parkas. (FOTO: Kristian Löveborg)

Se bildet større

NOE ANNET: Minimarket kjørte sitt eget løp under visningen av høstens og vinterens klær. (FOTO: Kristian Löveborg)

Se bildet større

CATWALK: Glamouren var udiskutabel da kjente svenske klesmerker – som Hope, Dagmar, Lovisa Burfitt, Filippa K. og Whyred – viste sine tolkninger av høstmoten 2010

Stockholm er kledd i vinterskrud, og flere ganger under moteuka måtte catwalken tørkes ren for snøslaps før visningene kunne begynne. Tilskuernes stoler var tynget ned av pelser, kåper og digre dunjakker.

Likevel, glamouren var udiskutabel da kjente svenske klesmerker

— som Hope, Dagmar, Lovisa Burfitt, Filippa K. og Whyred

— viste sine tolkninger av høstmoten 2010. Publikum kunne fordype seg i 18 visninger, 10 sidearrangementer og ett seminar.

BILDESERIE: Se bilder fra catwalken i Sverige

Dramaten

Hope valgte å droppe den tradisjonelle catwalk-visningen, og hadde i stedet en mer intim visning der designerne Ann Ringstrand og Stefan Söderberg fortalte om kolleksjonen sin.

Inspirasjonen har de hentet fra Ingmar Bergmans «Det sjunde inseglet» og det karrige landskapet på Fårö. Passende nok ble visningen holdt på Dramaten.

— Det begynte med at Stefan fant en hvitbeige militærfrakk med tjukk krage. Et par dager senere så jeg «Det sjunde inseglet», og skikkelsen Døden inspirerte meg til en kjole med hette. Ut fra disse to plaggene tok deretter hele kolleksjonen form, sier Ann Ringstrand.

Plaggene utstråler nordisk råhet, og Fårö-landskapet lyser igjennom, både i den myke fargeskalaen av offwhite, grått, svart og blått, og i materialvalgene der saueull, vokset bomull og vasket silke dominerer.

En berømt scene fra filmen, der Døden spiller sjakk med Ridderen, finner man igjen både i snitt og mønstre.

Kontraster

Hos Dagmar har man jobbet med kontraster og blandet materialer som lær, fløyel og strikk. Moldvarp er den mest brukte fargen, med aksenter i petroleumsblått og rødt.

— Vi leker med det maskuline og det feminine, både i snitt og materialer, sier Kristina Tjäder fra Dagmar.

Også Lovisa Burfitt leker med motsetninger i en kolleksjon som blander chic pariserinne med goth og strutsefjær à la Moulin Rouge.

— Jeg har brukt korsetter i mange av plaggene. Det har gått med 300 meter snørebånd i kolleksjonen, sier Lovisa Burfitt.

Mye svart

Fargemessig handler det i alle kolleksjonene mest om svart og grått med aksentfarger i petroleumsblått (Dagmar), brent rødt (Whyred) og klarrødt (Filippa K). Men det svarte brytes ofte opp ved hjelp av en miks av materialer eller detaljer.

Minimarket er et unntak fra alt det svarte og nordisk stramme, med sin lekne og fargesprakende kolleksjon.

Her fråtses det i sennepsgult, korall, blått og mintgrønt. Alt er veldig feminint

— bortsett fra de tunge, klosslignende skoene med klumpete kilehæler.

— Vår stil er litt tegneserieaktig, men samtidig veldig feminin, sier Sofie Elvestedt fra Minimarket.

Tights

Mange trender fra vårsesongen 2010 henger med til neste høst og vinter. Tightsen, for eksempel, ser ut til å ha kommet for å bli. Til høsten opptrer den i er viderekommen form, med innslag av skinn og mønster eller med besetning av transparent stoff.

Fløyel holder også stand hos mange, både i topper, kjoler og skjørt, gjerne i kombinasjon med kunststoffer, som nylonen hos Whyred.

— Vi kaller kolleksjonen Morph. Det står for kontrasten mellom det biologiske og det teknologiske, sier Roland Hjort hos Whyred.

Skal man prøve å finne en fellesnevner for årets svenske høstmote, må det være at kolleksjonene ofte er tematiske og minimalistiske, og at plaggene er anvendelige.

Merker som Hope, Whyred, Acne og Cheap Monday er gode eksempler på dette. Kolleksjonene er enkle og uten unødvendig «fjas», med plagg som utstråler nordisk ekthet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse