ANNONSE
Annonse

Slipp løkene løs, det er vår!

Påske er blomstertid. Søstrene Elisabeth og Ragnhild i blomsterbutikken på Damplassen vet råd for hvordan planter kan brukes til påskepynt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.03.2009 kl 15:49

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLEVÅL HAGEBY: – Når snøen smelter og snøklokkene, krokusen og kanskje helleborusen titter fram, begynner det å krible i hendene etter å grave litt og ordne i hagen, sier Elisabeth Golinelli. De som plantet løk i høst får se resultatene av arbeidet om ikke lenge.

– Men for dem som ikke kom så langt er ikke håpet ute. Blomsterløk kan kjøpes i blomsterbutikken. Krokusen spirer først, sier søsteren Ragnhild S. Lauritsen.

Tips 1: Grener og blomster

– Allerede nå kan man beskjære grener og sette dem i vann så de begynner å spire. Tips er å bruke varmt vann, et godt snitt og gjerne ha litt holdbarhetsmiddel i. Grener av epletrær, gåsunger, forsythia og magnolia er godt egnet. Lekkert blir det å blande med for eksempel tulipaner, svibler eller påskeliljer, sier Elisabeth.

– Hvis du ikke vil skjære ned egne busker, kan man få kjøpt mange fine grener av mandelgrener og gåsunger av pil, sier Ragnhild.

Tips 2: Lag egne arrangementer

– Bjørkekvister er kjempefint til å lage kranser eller reder. Når de er nyskårne er de myke å jobbe med og lette å forme. Lag et påskearrangement – pynt med blomster og egg. Bruk konditor farge i vannet til eggene så får de fine farger. Du kan også bruke løk i vannet, da får de fine brune nyanser.

– Du kan også avansere og lage et «rede» med bunn – for eksempel av mose – og fylle det egg og sjokolade. Redet kan også pyntes med løkblomster – husk at løkene ikke trenger å stå i plastpottene, de kan stå fritt på mosebunnen. Sett gjerne ut på trappen om dagen, men husk å ta inn hvis det ennå er nattefrost.

Tips 3: Kombiner løkplanter

– Ta løkplantene ut av pottene, bare pass på å få med litt av røttene, og kombiner ulike typer i ditt eget påskearrangement, sier Ragnhild, og foreslår krokus, anemoner, perleblomst, påskeliljer og dufttasetter.

– De ulike løkene blomstrer til litt forskjellig tid, men det gjør oppsatsen bare mer sjarmerende.

Tips 4: Reiseblomster

– Skal du reise på påskefjellet – eller et annet sted i ferien – og vil ha med noen blomster, er tulipaner eller svibler å anbefale, sier Ragnhild. – Kjøp de som ligger tørre. De tåler lave temperatur og ligger i dvale inntil stilkene kuttes og de settes i vann. Men pakk de gjerne inn i en ekstra avis under reisen, oppfordrer Ragnhild.

Tips 5: Fargevalg

– Påske skal være gult, du kommer ikke fra det, slår Elisabeth fast.

– Men alle liker ikke knallgult, minner Ragnhild.

– Det kan også være andre lyse pastellfarger, gjerne eplegrønn Viburnum. Det vårlige inntrykket oppnås med å blande grener og kvister sammen med avskårne blomster.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse