Slipp verden inn, og få et vennskap for livet

To vertsbrødre lager mat sammen. FOTO: YOUTH FOR UNDERSTANDING

Youth For Understanding etterlyser hjerterom til to utvekslingselever som trenger et sted å bo i Oslo.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Fakta YFU

  • Youth For Understanding er en ideell utvekslingsorganisasjon som ønsker å bidra til fred og forståelse gjennom å legge til rette for at mennesker med ulik bakgrunn blir kjent med hverandre.
  • YFU har 50 års erfaring med elevutveksling i Norge, og har partnerorganisasjoner i 60 land.
  • Hvert år sender vi norske elever ut i verden på utveksling, mens vi tar imot elever fra andre land som vil tilbringe et år i Norge for å lære om norsk kultur og hverdagsliv. YFU drives av frivillige.

YFUs vertsfamilier:

Vertsfamilien står for kost og losji, resten dekkes av eleven. Alt man må tilby er en seng og en pult. Alle familiene til YFU er frivillige og får ingen økonomisk kompensasjon.

Vertsfamilien plikter å følge opp eleven på skolen og fritidsaktiviteter slik de ville gjort med egne barn. Til gjengjeld skal eleven ha plikter og bidra i familien på lik linje med eventuelle vertssøsken. Eleven er et familiemedlem, ikke en gjest.

YFU vil ha vertsfamilier som speiler befolkningen: småbarnsforeldre, par uten barn, enslige med barn, pensjonister og par av samme kjønn er alle velkomne til å bli vertsfamilier.

I år kommer elever fra for eksempel Tyskland, Østerrike, Ungarn, Nederland, Italia, Frankrike, Finland, Mexico, Chile, Uruguay og USA.

Kilde: Youth For Understanding

OSLO: Oslo kommune ønsker at flere elever i hovedstaden skal reise på utveksling i løpet av tiden på videregående skole.

– Verden er mer global enn før, og det er også arbeidslivet. Disse elevene vil ha behov for å snakke med kollegegaer og jobbe på flere språk, sa skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til Nordre Aker Budstikke i sommer.

Gjennom programmet OsloskolenUT skal informasjonen om utvekslingsmulighetene ble bedre, fortalte hun.

Trenger familier NÅ

Men når flere osloelever skal ut i verden, må også norske familier bli flinkere til å åpne hjemmene sine for utenlandske ungdommer.

Den 10. august kom det en ny gruppe utvekslingselever fra Youth For Understanding til Gardermoen, klare for et eventyrår i Norge. To av elevene mangler fortsatt permanente vertsfamilier for utvekslingsåret.

Elevene kommer fra hele verden, og skal gå et år på norsk videregående skole og lære om norsk språk og kultur. Utvekslingsorganisasjonen Youth For Understanding (YFU) etterlyser spontane familier med hjerterom og husrom som kan ta imot en gutt fra Tyskland.

Inboundkoordinator i YFU, Ida Nyrud, fortellerr at situasjonen er vanskelig.

Se bildet større

Ida Nyrud i YFU.

– Det er utrolig vanskelig for en 16-/17-åring å ikke vite hvor han skal bo eller hvem han skal bo hos, i tillegg til å komme til et fremmed land. Vi ønsker å gi elevene en god opplevelse og det er tøft for en 16-/17-åring å slå seg til ro, få seg venner og få en god start på utvekslingsåret når eleven bor i en midlertidig familie og vet at han må flytte på et tidspunkt, sier Nyrud.

Elevene organisasjonen fortsatt mangler familier til er to gutter fra Tyskland. Den ene bor i en midlertidig familie i Oslo og håper at han kan få bli i området.
LES OGSÅ: Les et av årets mest delte innlegg: «Hemmeligheten bak et langt og godt ekteskap»

Ingen perfekte familier

Se bildet større

Vertssøsken spiller brettspill. FOTO: YOUTH FOR UNDERSTANDING

Nyrud tror det er flere grunner til at få norske familier velger å være vertsfamilie:

– Vår største utfordring er at norske familier er for strenge med seg selv. De tror at de må ha et perfekt hjem og et hav av fritid der de kan legge opp et omfattende program for eleven. Den perfekte familien finnes ikke. Helt vanlige familier er mer enn bra nok, sier hun.

Elevene kommer for å oppleve norsk hverdagsliv med korpsøving eller fotballtrening, lekser ved kjøkkenbordet, snømåking, klesvask og fredagstaco – alt som inngår i hverdagen til en vanlig familie.

– Eleven er et medlem av familien, ikke en gjest, presiserer Nyrud.

– Grip sjansen!

– Det viktigste en vertsfamilie må ha er et ønske om å gi en elev et godt år i Norge, fortsetter hun.

YFU følger opp vertsfamiliene og hjelper dem med spørsmål de måtte ha underveis. Vertsfamilier er både enslige og par, med og uten barn.

– Det er nok av familier i alle varianter, som har alle forutsetninger for å bli gode vertsfamilier, de må bare gripe muligheten og ta sjansen på et annerledes år, sier Nyrud, og håper at det finnes noen som tar kontakt i Oslo området.

Er du interessert i å vite mer kan YFU kontaktes via organiasjonens nettsider.

Se bildet større

Vertsfamilie med utvekslingsstudent på tur. FOTO: YOUTH FOR UNDERSTANDING

Utvekslingsstudenter i Nordre Aker

Nordre Aker BUdstikke har flere ganger skrevet om vellykkede utvekslingsopphold. For åtte år siden besøkte vi en erfaren utvekslingsfamilie på Solemskogen.

I fjor besøkte vi familien Sande, som da deres egen datter reiste på utveksling til Australia, åpnet huset for en utvekslingsstudent fra Thailand.

I august skrev vi om Nordberg-jenta Mariann, som i flere år hadde en sterk drøm om å reise på utveksling. I høst reiste hun på et to år langt utvekslingsopphold til Wales.

Og i februar om kompisene med bakgrunn fra Lyn, Korsvoll og Koll, som reiste på utveksling som del av Idrettens fredskorps.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse