ANNONSE
Annonse

Ballerina fra Solemskogen

Sliter ut et par tåspiss-sko i uka

Meea fra konkurransen i Lausanne - Sveits. Privat

Meea (16) fra Solemskogen er elev ved prestisjefylte The English National Ballet School. Men det var først som snøball (!) i Nøtteknekkeren at hun fikk lyst til å satse på dansen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.12.2009 kl 13:39

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LONDON/SOLEMSKOGEN: Solemskog-jenta Meea Latinen har mye å danseslekte på

— alle de tre eldre søstrene danser. Eldstesøster Mira (23) prøvedanset på Operaen

— bare åtte år gammel, og danset ved Operaen til og med niende klasse! De to andre søstrene, Maya (21) og Myna (19), har også danset

— både jazz, hip hop og klassisk.

Se video av Mea danse her

og

her

Snøball i Nøtteknekkeren

— Da jeg ble gammel nok, 9 år, prøvedanset jeg på Operaen. Fra før av hadde jeg vært med på litt barneballett! Jeg husker Mira lærte meg alle posisjonene med ben og armer, og jeg var så spent! Men det eneste jeg husker fra selve auditionen var at jeg følte meg som en rosa elefant i en rosa ballettdrakt som var altfor stor, og med blomstrete leggvarmere. Husker også alle de andre hadde glitrende skjørt og hoppet rundt og danset, mens jeg bare sto der og følte meg kjempedum. Og da jeg fikk vite at jeg faktisk hadde kommet inn, ville jeg absolutt ikke begynne. Men det ble til at jeg likevel gikk der første halve året for å prøve det ut. Jeg syntes ikke det var veldig gøy, og var usikker på om dette var noe for meg!, forteller Meea.

Men så kom julen og Nøtteknekkeren, og da forandret ting seg.

— Det var sykt gøy første gangen å få være med i en ordentlig forestilling

— som snøball i Nøtteknekkeren! Jeg husker jeg sto bak scenen og beundret de grasiøse ballerinaene! Det var da jeg virkelig fikk lyst til å satse på balletten, og jeg fortsatte også på Operaen i til sammen syv år, forteller Meea.

— Gøy og slitsomt!

Nå har 16-åringen hektiske dager i London

— ikke minst med eksamen. Meea er nemlig en av de heldige som har blitt tatt opp som danseelev ved renommerte The English National Ballet School. En dyr ballettskole, men Meea er heldig og får dekket mesteparten gjennom stipend, et tilbud Meea fikk fra skolen etter å ha kommet helt til semifinalen i en internasjonal ballettkonkurranse i Sveits, Lausanne

— «Prix de Lausanne», i fjor. Ballettskole-utdanningen er treårig, men skolen står fritt til å kaste ut elever som ikke yter nok, etter hvert år.

— Det er selvsagt gøy og inspirerende å få lov til å lære ved en så stor skole, og med så mange flinke elever, vi pusher hverandre. For samtidig er det også utrolig tøft og slitsomt. Jeg har en veldig streng lærer. Man får klar beskjed hvis man ikke gjør det bra. Og får man likevel høre et lite «better» så blir man veldig takknemlig. Og får man høre «good» så blir man nesten målløs! Det er lett å få prestasjonsangst i å forsøke å yte det beste hele tiden!

Ikke bare dans....

Det er mye som skal læres og trenes for den som god ballerina skal bli. I tillegg til tre-fire praktiske ballettklasser om dagen, må elevene også trene pilates, styrketrening og tøying.

— Selve dansingen er aller mest klassisk ballett; også egne klasser hvor vi lærer ballettsoloer, og egne tåspiss klasser. Men det er og «contemporary»; moderne dans-klasser og spansk dans-klasser. På andre året er det også jazz og sang. I tillegg har vi akademiske danserelaterte fag, som eksempelvis dansehistorie, koreografi og ernæring. Og jevnlig «tutorial»

— hvor vi snakker med læreren vår om hvordan vi kan forbedre oss, sier Meea, som også forteller at det går med flere timer skopleie i uken, i tillegg til lekser ellers.

Sliter et par sko i uka

— Vi må blant annet stoppe tåskoene våre på tuppen. Det tar sinnssykt lang tid. Jeg bruker også mye penger på tåspissko. Jeg sliter jo ut et par i uka, hvis jeg danser mye «tå» hver dag!

Meea har bodd hele livet på Solemskogen, med søstrene, mamma og pappa. Og det er litt rart å ha flyttet helt til London, alene, og Meea har ofte hjemmelengsel.

— Men dette er verdt det! Det kan gjøre at drømmen om å bli en proff danser blir oppfylt! Jeg føler uansett nå å ha kommet langt på vei til dit jeg vil. Men få med at jeg hadde heller aldri kommet dit jeg er i dag, uten støtten fra familien min. Ikke minst fra mamma som har vært der 110% hele tiden!

— Ikke helt ballettnerd!

Og nå er det bare noen dager til juleferie på Solemskogen. Men utenom ferietid, holder Meea kontakten med venner på Facebook, og snakker med familien nesten hver kveld på «Skype».

— Og så kjenner jeg heldigvis en fra andre klasse fra før

— hun gikk på Operaen over meg, og bor på samme sted som meg, på Queen Alexandras House.

Selv om Meea har en drøm om å leve av dansen, tar hun nøkternt ett år ad gangen.

— Og ikke minst må jeg jo se om jeg får tilbud om å fortsette her også, hvis de synes jeg duger! Går det den veien, tenker jeg at jeg etter hvert kommer til å søke til den Norske Nasjonal Balletten i Oslo, men kanskje også andre steder i Europa. Det er kamp om jobbene. I tillegg får vi håpe at jeg fortsetter å forbli så godt som skadefri fremover. For skader er det nok av! Omtrent alle dansere har hatt minst en skade gjennom karrieren sin, men de fleste kommer tilbake. Jeg har vært heldig og hittil bare hatt litt småvondter her og der, og såre tær. Men det må nok alle ballerinaer tåle!

Tro du er god nok!

Hvilket råd kan du gi andre håpefulle ballerinaer?

— Det må være gøy det du gjør, og ikke minst må man ha troen på deg selv

— at du er god nok!

Finn linker til You Tube hvor Meea danser i konkurransen i Sveits, Lausanne; på www.nordreakerbudstikke.no.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse