Slurv med el-kontroll

BRENNER MER: Det brenner mer i Norge enn i de fleste andre land. Halvparten av brannene starter i elektriske anlegg. Foto: If Skadeforsikring

Hver fjerde nordmann har aldri fått en elektriker til å kontrollere det elektriske anlegget i boligen.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Hver femte boligeier er heller ikke klar over at det er de selv som har ansvaret for at det blir gjort ettersyn av det elektriske anlegget i boligen. Det viser en fersk undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for If Skadeforsikring i forbindelse med Brannvernuka.

Boligeiers ansvar

– Myndighetene har ikke informert godt nok om at det er boligeier som sitter med ansvaret for det elektriske anlegget, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til det oppdragsbaserte nyhetsbyrådet, Newswire.

Det finnes lokale el-tilsyn, men de er kun forpliktet til å kontrollere fem prosent av nettkundene i året. I gjennomsnitt innebærer det at kontroll av elektriske anlegg kun foregår hvert 20. år i det lokale el-tilsynets regi.

– Det er alt for lite og alt for sjelden, ikke minst når vi vet at det er feil i nesten halvparten av nye elektriske anlegg. Høyt tempo i byggebransjen har ført til slurv og at folk fikser for mye selv, mener Kalheim.

Sårbare eldre

Stadig flere eldre bor alene, og langt fra alle kan bruke brannslukkingsutstyr. Det gjelder ikke minst de som er bevegelseshemmet.

If er bekymret for at flere eldre vil omkomme i branner i årene fremover. I 2007 omkom 74 personer i boligbranner, og en stor andel var eldre.

– Vi ønsker at kommunene legger større vekt på brannrisikoen når de skal vurdere om folk skal bo hjemme eller under tilsyn, sier Annar Krogstad, leder for skadeoppgjør for brann i If.

I følge risikoingeniør Tore Aarnes i If er det langt flere elektriske apparater i boligene nå enn for få år siden.

– Dette fører til ekstra belastning på det elektriske anlegget. Dessuten er det mange eldre boliger med gammelt utstyr som trenger en skikkelig oppgradering, sier Aarnes.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse