Slutt på raketter

Det blir tillatt med såkalte rakettbatterier, men ikke raketter med pinne.

Neste år blir det slutt på å fyre av ordinære raketter. Dermed blir det også slutt på det høye antallet personskader nyttårsaften.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Oslo: – Det går mot forbud av tradisjonelle nyttårsraketter neste år etter at Justis- og politidepartementet har foreslått dette. Dette er i tråd med anbefalingen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Forbudet omfatter raketter med styrepinne, mens effektbatterier med raketter og fontener fortsatt vil bli tillatt, sier branninspektør Morten Engmann i Brann- og redningsetaten i Oslo.

128 skadet

Store personskader og materielle skader de siste årene er bakgrunnen for forslaget.

– I forbindelse med siste nyttårsfeiring ble 128 personer skadet av fyrverkeri og nesten halvparten av disse var under 18 år. Dette skyldes uvettig og feil bruk av fyrverkeri. Jeg legger ikke skjul på at kombinasjonen ungdom og alkohol er en farlig kombinasjon. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen uansett alder, sier Engmann

I forbindelse med sist nyttårsaften var det også 23 branner og branntilløp.

– Vi ser også at flere barn blir skadet av fyrverkeri. og dette er økende. Foreldrene må ta større ansvar. For det første må de ikke kjøpe fyrverkeri til barn uten at foreldrene selv er til stede og kontrollerer bruken. Dessuten advarer vi mot fyrverkeri som ser ut som leketøy, som blant annet tanks og biler. Dette er fyrverkeri på lik linje med annet fyrverkeri som kan forårsake brannskader, er farlig for øyne og kan antenne klær. Neste år vil for øvrig bransjen slutte å ta inn dette, sier Engmann.

Vær en god nabo

Han oppfordrer de voksne til å forberede avfyring av fyrverkeri i god tid før midnatt.

– Finn et godt oppskytingssted hvor rakettene kan sikres. Ta deg god tid og les bruksanvisningen nøye. Vær også en god nabo og vær oppmerksom om du ser raketter som faller ned på eller treffer hus i nabolaget. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt eller bøy deg over dette etter at lunta er blitt antent. Og ikke minst, hold god avstand til fyrverkeriet. Vi anbefaler også bruk av vernebriller som fås gratis ved utsalgsstedene, sier Engmann.

Synlige

Nyttårsaften vil Brann- og redningsetaten være aktive i gatene.

– Vi skal være enda mer synlige enn før. Nyttårsaften skal vi være på plass og vise at vi passer på og kan gripe inn hvis det trengs. Jeg gjør oppmerksom på at det ikke er tillatt å skyte opp fyrverkeri innenfor Ring 2, sier Engmann.

Lovlig oppskytingstid er fra klokken 18.00 til 02.00 nyttårsaften.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse