King of pop: Slutter aldri å tro på Michael

PÅ SCENEN: I juli starter konsert-serien med Michael Jackson i London. 750.000 billetter ble solgt i løpet av noen timer. (Foto: EBONY)

Michael Jackson har verdens mest dedikerte fanbase. Hvorfor er det sånn? Og er kjærligheten gjensidig?

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

THRILLER: Michael Jackson slik noen foretrekker å huske ham - fotografert rundt utgivelsen av Thriller (1982). (Foto: Sony)

Se bildet større

FANS: Michael Jacson har horder av fanatiske fans, som støtter den eksentriske musikeren uansett.

— Det er skrevet så mye tull om Michael Jacksen i media. Jeg prøver å motbevise de negative påstandene, sier Ola S. Hunnestad (21).

Han er president i den norske Michael Jackson-fanklubben, og driver nettstedet mjoai.com.

I juli går den første av femti Michael Jackson-konserter av stabelen i London. Hunnestad har selvsagt billett til det som omtales som Jacksons siste turné, en turné som passende nok har fått navnet "This is it".

Alle de 750.000 billettene ble utsolgt i løpet av få timer. Fans som ikke rakk å skaffe seg billetter direkte fra ticketmaster, må nå grave dypt i lommeboka for å få sett helten sin live.

På nettauksjonen eBay går de gjeveste plassene for rundt 6500 kroner stykket.

Fanatikere

Hunnestad vet ikke hvorfor Jacksons fanskare er så dedikert, men han har sine teorier.

— For det første lager han jo verdens beste musikk. For det andre tror jeg personligheten hans appellerer til folk. Han er så ydmyk, og gir så mye til veldedighet, sier Hunnestad, som innrømmer at det finnes mange fanatikere der ute.

— Siden fanskaren er så stor totalt sett, utgjør den lille prosentandelen av fanatikere også relativt mange mennesker. Og de blir veldig tydelige i media, sier han.

Særlig tydelige var de under den mye omtalte rettsaken mot Jackson i 2005, der han ble frikjent for tiltalen om seksuelt misbruk av barn. Fans kom fra alle verdenshjørner for å vise sin støtte.

De stod og hylte utenfor rettslokalet i Santa Maria, med høyt hevede plakater der de proklamerte sin overbevisning om Jacksons uskyld. Folk sa opp jobbene sine for å være der for sin helt, og mange gråt og besvimte da de fikk et glimt av ham.

Skandaler

Fanatismen lever også i beste velgående på nettet. Her finner man en rekke MJ-fans som bedyrer sin kjærlighet og har som høyeste ønske å gifte seg med popstjernen, og bruker det de har av penger på faneffekter.

Et søk på "Michael Jackson fans" på google generer over 11 millioner treff.

Skandaler, eksentrisitet, påstander om sexmisbruk

— Jacksons fans står last og brast med sitt idol, og bruker mye tid og energi på å sende ut e-poster til journalister og bloggere de mener har forulempet stjernen.

Ruset på lojalitet

— Fans vil veldig gjerne føle at de er til nytte, forklarer Gunn Enil, medieforsker ved UiO, som blant annet har forsket på fankultur.

Hun sier at dedikasjonen blir enda mer intens hvis idolet havner i vanskeligheter. Da ruser tilhengerne seg nærmest på sin egen lojalitet, og på det faktum at de ikke er "medgangssupportere". Slik blir det mentale båndet til idolet enda sterkere.

— Fans som blir ekstremt opphengt i sine idoler, er ofte veldig søkende individer. De ønsker seg tilhørighet, og du kan gjerne sammenligne det med religiøs søken. Samtidig er dette en virkelighetsflukt for mange, for relasjonen de har til artisten finnes som regel kun i deres eget hode, sier Enil.

Hun tror Jacksen har ekstra stor appell til outsidere, fordi han er én selv.

— For mange fans er det viktig å føle at de forstår sitt idol, fordi de da opplever at de "bonder" mentalt, sier hun.

Kjendisdyrkelse kan være sunt

Ifølge en britisk/amerikansk undersøkelse kan det være sunt å dyrke en kjendis, melder forskning.no.

Undersøkelsen tyder på at én av tre er fan av en kjendis

— i større eller mindre grad.

Psykologene kom også fram til at kjendisdyrkelse foregår på tre nivåer:

1) De minst ekstreme fansene, som kun var moderat interessert i "sin" kjendis, var ofte utadvendte, glade og optimistiske.

2) De på trinnet over slet ofte med depresjoner, nervøse lidelser og selvbildet sitt. Disse menneskene hadde intense og personlige følelser for sin kjendis, og følte ofte at det var et bånd mellom dem.

3) De mest ekstreme kjendisdyrkerne viste tegn på antisosial oppførsel. De kunne karakteriseres som einstøinger, og var impulsive og vanskelige.

Under utspørring innrømmet personer fra denne gruppen at de ville lyve, stjele eller begå verre handlinger hvis deres favorittkjendis hadde bedt om det. De var også villige til å dø for sitt idol.

Direkte kontakt

Gunn Enli tror at vårt raske mediesamfunn med enkel tilgang på informasjon, og ikke minst internett, har vært med på å skape mer dedikerte fans. For i dag er stjernene bare et tastetrykk unna. Mange kjendiser blogger på nettet, samt gjør e-post-adresssen sin tilgjengelig slik at de kan kommunisere direkte med fans.

I tillegg er det enklere for tilhengerne å komme i kontakt med andre som er like store fans, og det fungerer som bensin på bålet. Men hvordan er det å være på mottakersiden av all denne nesegruse beundringen?

— Jeg vil tro at Jackson har et hat/elsk-forhold til sine fans, fordi de, i likhet med pressen, er med på å isolere ham fra omverdenen, sier Enil.

Betingelsesløs kjærlighet

Jackson-fan Hunnestad ser annerledes på det. Han tror stjernen elsker sine fans betingelsesløst, og at den forestående turneen ikke har noe med Jacksons skrantende økonomi å gjøre.

— Disse konsertene er hans gave til oss. Vi får jo til og med lov til å være med å plukke ut sanger, påpeker han og viser til et nettsted der fans kan stemme fram sine favoritter.

Selv fikk Hunnestad sin konsertbillett for rundt 500 kroner, fordi han hadde meldt seg på et nettsted som forhåndssolgte billetter til fans.

— En Michael Jackson-konsert er det største jeg kan oppleve, men jeg tror det blir med denne ene. Det er jo så mange som vil se ham, så det føles ikke riktig å se ham mange ganger, mens andre fans ikke får se ham en eneste gang, sier han.

Michael Jackson hadde nok vært stolt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse