ANNONSE
Annonse

Smør årets påskelam med rødt klister

Kreativt kjøtt: Smør lammesteken med rød kryddersaus.
FOTO: OPPLYSNINGSKONTORET FOR KJØTT

Det er ikke bare skiene som kan smøres med rødt i påsken. La påskesola og skiløypene inspirere deg til å prøve en ny krydderglasur på årets lammestek.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Oslo: Tusenvis av lammelår og -steker ankommer i disse dager matbutikker landet over. Påsken nærmer seg med stormskritt, og for mange er det liten tvil om hva som bør stå på middagsbordet.

– Lam er for mange blitt en fast tradisjon i påsken. Men lam kan også tilberedes på utradisjonelle måter, og det trenger slett ikke være vanskelig å imponere familie og venner med en ny variant, sier Knut Munthe Olsen, informasjonskonsulent og kokk ved Opplysningskontoret for kjøtt (OFK). OFK jobber med å spre informasjon om norsk kjøtt.

Smøring gir resultater

Kokken forteller at en rødlig kryddersaus med ingredienser som honning, chili, appelsin, soya og koriander vil gi den saftige steken en spennende smaksaroma, og mener at nordmenn allerede har god trening i å smøre med rødt i påsken.

– Dette er en kryddersaus man smører på etter at steken har vært i ovnen. Smakene vil glasere i kjøttet mens steken står og hviler før oppskjæring og servering. Urtene og krydderene du bruker i marinaden kan du også med fordel la gå igjen i noe av tilbehøret, sier Munthe Olsen.

Et lammelår - tre retter

Lammelårene man får kjøpt i butikkene er ofte store og fulle av kjøtt, og er det mer enn nok kjøtt til en middag og vel så det. Munthe Olsen oppfordrer derfor folk til å benytte seg av hele låret til forskjellige retter.

– Det er ingen grunn til å lete livet av seg etter en liten stek for å slippe å ha dårlig samvittighet for alle restene som havner i fryseren og aldri blir tatt opp igjen, sier Munthe Olsen.

Han anbefaler blant annet lam i middelhavsgryte - som lager seg selv mens kokken går på ski - og linsesuppe med lam og koriander, men minner om at det da er lurt å få lammelåret skåret opp i butikken.

– Spør betjeningen om de kan kutte låret i to. Den nederste delen – skanken – brukes til stek, den øvre delen skjæres i skiver, og kan brukes til gryte eller benes ut og brukes til suppe, råder Munthe Olsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.