ANNONSE
Annonse

– Snakk med ungene om rus allerede på barneskolen

Vestkantfylla - fra den nye brosjyren til SaLTo - Oslo kommune.
ILLUSTRASJON: ARNT OVE FOSS/KRUTTLAPP

– Jo oftere og tidligere, jo lettere er det å ta opp temaet på en naturlig måte, ifølge SaLTo, som har laget en helt ny brosjyre til foreldrene. Om nettopp det å snakke med barna.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2017 kl 14:06

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: SaLTo, samarbeidsmodellen til Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge, lanserer denne uka en helt ny brosjyre, utarbeidet sammen av SaLTo Ullern og Nordre Aker.

– Den retter seg mot foreldre som kan være med og utsette rusdebuten til barna sine, forteller SaLTo-kordinator i Bydel Ullern, Tonje Tovik .

Tirsdag kveld ble brosjyren lansert ved Øraker skole. Foreldre og elever i åttende klasse var på plass, i tillegg SaLTo-koordinatorene og politiet.

LES OGSÅ: Foreldre - nå må dere våkne opp!

– Jo oftere og tidligere, jo lettere

Pia Fossum er SaLTo-kordinator i Nordre Aker. Hun utdyper.

– Når vi oppfordrer barneskole foreldre til å snakke med barnet sitt om rus, så tenker vi først og fremst på 7.trinn foreldre, som har barn i alderen tett opp mot debut alder for å prøve alkohol.

Fossum fortsetter.

– Forebygging handler om å avverge en uønsket handling, og å snakke med barna sine om utfordringer de vil møte på. Forebygging kan gjøre de i stand til å ta gode valg når situasjoner oppstår. Vi oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine om rus, jo oftere og tidligere, jo lettere er det å ta opp temaet på en naturlig måte.

LES OGSÅ: Om unge, rus, tyverier og trakassering: Nå har det eksplodert her også!

SaLTo-kordinator i Ullern bydel Tonje Tovik med ryggen til, og Pia Fossum - SaLTo-kordinator i Nordre Aker, her fra møtet ved Øraker skole tirsdag kveld, hvor også politiet var tilstede. Foto: FREDRIK ECKHOFF

Huskeliste

Men det er kanskje ikke alltid lett å snakke med barn og unge om rus. Det er en av grunnene til å SaLTo har laget brosjyren. Blant annet med huskeliste for den gode samtalen, og med råd og tips om hvordan foreldre kan snakke med ungdom om rus.

– Undersøkelsen Ung i Oslo 2015, viser at tenåringene har et generelt godt forhold til foreldrene sine, og de ser opp til dem. Derfor må foreldre bruke påvirkningskraften de har og snakke om alkohol og rusmidler, oppsummerer Tovik fra SaLTo-arbeidet.

Fra den nye brosjyren til SaLTo og Oslo kommune. Foto: ARNT OVE FOSS/KRUTTLAPP

Grenser og argumenter

Videre at ved å snakke jevnlig om rus og hva som skjer på festene, forventinger og hvor grensene går, bidrar foreldrene til refleksjon og hjelper tenåringene til å sette grenser for seg selv.

– I tillegg, ved å snakke med ungdommene, så hjelper vi de med flere argumenter til å stå imot rus- og sexpress når de er sammen med venner på fest.

LES OGSÅ: Elevene fra videregående skole vil hjelpe barna til å finne treningskompiser

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse