Snart blir det dyrere å feilparkere i sykkelfelt

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg håper høyere satser på bøtene vil hindre ulovlig parkering i sykkelfeltene i Oslo. Her er hun avbildet ved åpningen av bysykkelordningen tidligere i år. FOTO: OSLO KOMMUNE

Fra og med 1. januar blir det nesten dobbelt så dyrt for bilister å stanse eller parkere i sykkelfelt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.12.2016 kl 11:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Som en del av den nye, nasjonale parkeringsforskriften økes gebyret for å feilparkere eller stanse i sykkelfelt fra 500 til 900 kroner. Forskriften ble vedtatt av Stortinget i mars, og trer i kraft 1. januar 2017, melder Oslo kommune i en pressemelding.

Det blir også dyrere å feilparkere på blant annet fortau og handikap-parkering.

LES OGSÅ: Bysyklene kommer helt til Ring 3

Feilparkering et problem

Bymiljøetaten i Oslo kommune har ansvar for å håndheve regelverket, og har i gjennomsnitt 35 parkeringsbetjenter på jobb ute i Oslos gater. Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), håper økningen fører til mindre misbruk av byens sykkelfelt og fortau.

– Feilparkering gjør det vanskeligere for fotgjengere og syklister, og kan potensielt skape trafikkfarlige situasjoner som gjør at færre velger å gå eller sykle. Derfor er jeg glad for de nye gebyrene fra Samferdselsdepartementet, som tydelig prioriterer gående og syklende, sier Berg i pressemeldingen.

Sykkelprosjektet og Bymiljøetatens trafikkbetjenter benytter derfor anledningen til å minne om at det ikke er lov å stanse i sykkelfeltet. Sammen deler de ut informasjon til bilister i de «belastede» gatene Grønlandsleiret og Karenslyst Allé fredag 9. desember mellom klokken 12 og 15.

Ikke alle vet at det hverken er lov til å stanse eller parkere i sykkelfeltet

Se bildet større

Parkering i sykkelfeltene er strengt forbudt. Ogfra 1. januar skrus satsen på bøtene kraftig opp. Bildet viser en sykkelteller i sykkelfeltet i Sognsveien gjennom Ullevål hageby. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

229 gebyrer i 2016

I perioden 1. januar til 5. desember 2016 ble det delt ut 229 gebyrer til bilister som stanset eller parkerte i sykkelfeltene i Karenslyst Allé og Grønlandsleiret.

– De fleste er nok klar over at det ikke er lov å parkere på fortauet, men ikke alle vet at det hverken er lov til å stanse eller parkere i sykkelfeltet. Derfor ønsker vi å gjøre bilistene oppmerksomme på regelverket for sykkelfelt, sier Berg.

Det blir tre faste satser for ikke å overholde parkeringsreglene. Den laveste satsen på 300 kroner for de minst alvorlige overtredelsene, som ikke å trekke billett på gratisparkering, eller hvis den som har parkert handler i en annen butikk enn den som har kundeparkeringen.

Normal sats på 600 kroner ved "alminnelige" overtredelser, som hvis man ikke har betalt for den tiden man faktisk står parkert. Høy sats på 900 kroner gjelder blant annet ved stans og parkering i sykkelfelt samt feilparkering på parkeringsplasser for forflytningshemmede. Før var satsen for disse overtredelsene 500 kroner.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse