ANNONSE
Annonse

Snart er det lov å fiske her igjen

AKERSELVA: Snart kan du fiske her igjen, 1. april oppheves fiskeforbudet i øverste del av elva, ned til Øvrefoss. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/SONDRE GRØNVOLD

Denne svære gjedda ble rene lokale turistattraksjonen, helt øverst i Akerselva. Den "sto" på samme stedet i flere dager. Nå kan du snart prøve å fiske den.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.02.2015 kl 15:20

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

AKERSELVA: Fisken vokser og gyter i Akerselva. Dermed oppheves fiskeforbudet som har vært i elva siden det store klorutslippet i 2011. Fisket åpner 1. april 2015, ett år før man opprinnelig hadde tenkt, ifølge NRK.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

6000 liter klor rant ut fra Oslo kommunes renseanlegg Oset i 2011. Mesteparten av livet i elva døde, også fisken. Oslomarkas fiskeadministrasjon har satt ut hundretusenvis av laks- og ørretyngel etter denne hendelsen.

Hvorfor?

Nordre Aker Budstikke skrev i fjor om folk som hadde sett masse stor fisk i elva, blant annet ørret og gjedder.

Hvorfor er det fortsatt ulovlig å fiske i Akerselva spurte avisen?

– Selv om det er en del liv i elva nå og noen store enkeltindivider. Så må man ikke la seg friste til å tro at alt er helt i orden igjen. Det mangler tre hele årsklasser i bestanden av laks og sjøørret som skulle vært på sjøbeite i disse dager, kunne Dag Øivind Ingierd, settefisk-anleggsbestyrer i Oslos Fiskeadministrasjon (OFA) fortelle i fjor sommer.

Les også: Elgene har begynt å vanke i tåsenhagene, tre besøk på en uke

– Økologisk balanse

– Etter en slik utradering av tilnærmet alt liv, så er det viktig å oppnå en viss økologisk balanse. Den nye fisken må rekke å gyte minst en gang, før man på nytt åpner for høsting og uttak av overskuddet. Når man må starte på null, så åpner kultiveringen først for fiskeuttak når det er et naturlig høstbart overskudd og denne bestanden i tillegg har begynt å selvrekruttere på nytt, la Ingjerd til.

Les også: Det er ikke lov til å pilke i Maridalsvannet, forurensning kan komme ned i isfiskehullet

Akerselva, som de andre elvene som drenerer til indre Oslofjord, "kultiveres" i stor grad for å bidra som oppvekstelver for ungfisk for det populære sjøørretfisket i Oslofjorden.

Ned til Øvrefoss

I første omgang ble hele elva fredet i fem år, før det skulle tas en ny vurdering. Det er det nå gjort, og fra 1. april er det altså lov å fiske i øvre del av elva, nedover til Øvrefoss.

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse