ANNONSE
Annonse

Sogn-elever lagde Naturvernforbundets nye hus

Gründerspirer på Sogn.

"Dovre"-gruppa: fra v.: Trygve, Joey, Hasnat, Richard, Hubert, og Boazi. Foto: Foto: Kristin Tufte Haga

Igjen har det vært gründercamp på Sogn videregående. Oppgaven var å lage Naturvernforbundets nye miljøvennlige hus - midt i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2013 kl 14:04

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SOGN: «Bygget skal reflektere Naturvernforbundet...Det skal brukes miljøvennlige materialer...Energibehovet skal være så lavt som mulig, og helst gi overskudd av energi....» sto det blant annet i oppgaveteksten utlevert de unge gründerne onsdag.

Allerede dagen etter, klokken 14, var det premieutdeling. De forskjellige gruppene besto av elever fra første år «bygg og anlegg», og «design og håndverk».

Og det var en spent elevgjeng som møtte opp til prisutdeling, og elevapplausen for hverandres prosjekter, er det ikke mye å si på.

Mye energi

«Passivhuset» fikk prisen for beste prosjekt. Og talskvinne for Passivhus-gruppa, Nada Abdallah (16) (Bislett), fra «design og håndverks»-linja, kan gjerne tenke seg flere grûndercamp'er.

- Grundercamp er gøy, og det kan vi gjerne ha flere av!

Nada forteller fra prosjektgruppa.

- Vi diskuterte i rundt en time før vi begynte arbeidet med selve huset. På takene er det solcellepanel. Huset har en elv rennende under seg, og derfra får det også vannkraft og energi. Tanken er at dette husprosjektet lager overskudd av energi, og at overskuddet selges videre, forteller Nada.

Materialene er selvsagt miljøvennlige, og med «naturlige» farger på bygget.

- Eneste jente på gruppa?

- Det gikk så fint. Jeg ble helt «naturlig» sjefen for gruppa, ler Nada, som for øvrig er krystallklar med hensyn til fremtidsplanene.

- Jeg skal bli arkitekt!.

Grønn pub!

Det ble også kåret «beste modell» og «lærernes pris». Førstnevnte prosjekt, «Dovre», har blant annet en «grønn pub» (!) på gateplan.

- "Dovre»-navnet symboliserer noe bærekraftig! Et solid bygg i miljøvennlige materialer, og noe som varer for alltid! Vi startet med en «brainstorming», og det kom mange fine forslag, og samarbeidet gruppa imellom ble også bra, forteller Hubert Mulumbu (18) - også fra "design og håndverk", og legger til at den grønne puben på gateplan, kun skal selge norske, miljøvennlige «produkter».

Og huset har selvsagt egenproduksjon av energi.

Hubert har også deltatt på grûnder camp tidligere.

- Da "må" vi være kreative, og camp'en er en morsom greie!

Hubert har også planene klare.

- Sogn videregående er en fin skole å gå på, og med et bra miljø. Jeg skal også ta andre året med «design og håndverk». Så satser jeg uansett på å jobbe med interiør i fremtiden, forteller Hubert

 «Save the planet»-huset fikk lærernes pris for blant annet et veldig godt samarbeid elevene imellom.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse