Solemskogen 110 år

Stor jubileumsfeiring

BRANTELARS: Kristian E. Blien som Brantelars, Hannah B. Søbye som trollharen og Håvard Pedersen. FOTO: Jan Aril Garsjø

Stor jubileumsfeiring med blant annet gammeldags skogbruk, laftekunst, huldrehistorier, og lokalhistorisk rundtur .

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.08.2013 kl 07:39

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

LAFTING: Viggo Pettersen demonstrerer lafting for:Håvard Pedersen, Jan Wurtzel og Simen E. Blien. FOTO: Jan Aril Garsjø

Se bildet større

MINNESTØTTE@BLD_TXT:Trygve Kolstad og Janne Kolstad som ekteparet "Kaia og Johan Olsen" og Johan Olav Bjerke som "Anton Tschudi" foran minnestøtten over de første nybyggerne. FOTO: Jan Aril Garsjø

Se bildet større

JUBILEUM@BLD_TXT:110-års Solemskogen-jubileum forrige lørdag. FOTO: Jan Aril Garsjø

Se bildet større

SOLEMSKOGJENTENE: Jentene prøver stokksag. Fra venstre: Hannah B. Søbye, Susann M. Garsjø, Karoline S. Garsjø, Gabriella L. Garsjø. FOTO: Jan Aril Garsjø

SOLEMSKOGEN: Velformann på Solemskogen, Tore Faller, forteller om en strålende forrige lørdag, «mellom to regnværsdager».

- Det ble felt trær med stokksag og øks, barka og kvista. Trærne ble kjørt fram med hest med bøyledrag av hestekaren Øyvind Nordby. Viggo Pettersen demonstrerte laftekunsten og skogvokter Håvard Pedersen fortalte huldrehistorier så han trollbandt både store og små, kan velformannen fortelle til avisen

Lokalhistorisk rundtur

Selv innledet Tore Faller til en «lokalhistorisk rundtur», med bakgrunn i hvordan samfunnet på skogen oppsto for 110 år siden.

- Som del av fortellingen var det små tablåer der vi ble kjent med to av de første nybyggerne, Kaia og Johan Olsen, og som ble spilt av Janne og Trygve Kolstad. Og det ble besøk av Solemskogens grunnlegger Anton Tschudi, spilt av Johan Olav Bjerke. Så var det ut på historisk vandring i området. Kvelden ble avsluttet med en stor jubileumsmiddag, forteller Faller.

Ifølge velformannen regnes området «Solemskogen», som området som avgrenses av Grytebekken opp fra Monsetangen, til Store Gryta opp til parkeringsplassen, så bort til de tre puttene og ned bekken til Kringla, og så Kringlebekken ned til Monsetangen.

Venter på reguleringsplanen

Og det er mye å fortelle fra Solemskogen, blant annet: «Solemskogen etableres som et boligområde, med noen hytter, i 1903. En rekke begrensninger legges på befolkningen på Solemskogen helt fra 1908. Det foretas oppkjøp, tvangsflytting, riving, eksproprieringer og en rekke andre metoder for å fjerne bebyggelsen på Solemskogen.

I 1950 foreslås det at Solemskogen skal evakueres. Historien viser at det har vært restriktive perioder og mindre restriktive perioder i over 100 år....» fra hjemmesiden til vellet.

I 2011, etter godt over 10 års arbeid blir reguleringsplanene for Solemskogen - og Sørbråten - endelig vedtatte av byrådet. De har siden ligget til stadfestelse hos miljøverndepartementet.

- Vår siste oppdatering er at reguleringsplanen skal være ferdig behandlet i Miljøverndepartementet i god tid før valget, det er i hvert fall de signaler vi har fått fra departementet, sier Faller.

LES OGSÅ: SKILØYPA GÅR JO IKKE GJENNOM HAGENE VÅRE

- Vi har håp om at Solemskogen-beboerne kan får gjennom sitt krav om blant annet en akseptabel størrelse på husene våre. Vi tror på at den ferdige planen vil være et framtidsretta og godt byråkratisk håndtverk, der offentlig synsing blir erstattet av en mer faktabasert, faglig og ikke minst juridisk tilnærming til virkeligheten, ifølge Faller.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse