Sollerudstrandas «Gutta på tur»

Gutta på tur: Fra venstre: Sean, Maikis, Kevin, Mats, Magnus (lærer), og Daniel, ved flotte Langdalsvann. FOTO: Jens Barsnes

Ikke mange skoler med orrhane og rådyrkarbonade som ingredienser til skolekjøkkenet?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.09.2015 kl 20:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Bildeserie

Sollerudstrandaelevene på jakt og fiske

 Foto: Mats Horni
Prøver fiskelykken ved Langedalsvannet. Foto: Jens Barsnes
 Foto: Sollerudstranda Skole
 Foto: Mats Horni
 Foto: Mats Horni
Zeen med hagla Foto: Mats Horni
Se bildet større

Lite fugl - men mye annet fra høstuka til elevene ved Sollerudstranda skole, her rundt kjøkkenbordet ved Vaggestein i Maridalen. FOTO: Mats Horni

Se bildet større

Eleven Zeen og vorsteh-hunden Ulf på jakt. FOTO: Mats Horni

MARIDALEN/NORDMARKA:: Sollerudstranda skole har også avdeling i Maridalen, med base ved gården Vaggestein. Denne uka er en spennende uke for ungdomsskoleelevene.

I vår årlige «høstingsuke» skal vi forsøke å skaffe oss ingredienser til et måltid bestående av mat vi henter inn fra nærområdet, nemlig Maridalen og Nordmarka. Målet er å skaffe nøtter, bær, sopp, fisk og vilt til et nydelig fredagsmåltid, sa lærer Mats Horni til Nordre Aker Budstikke, mandag.

Naturen som klasserom

– Vi kommer for det meste til å befinne oss i «Sanderterrenget», et jaktterreng som Solemskogen jeger- og fiskerforening leier av Løvenskiold. Naturen er et utmerket klasserom, la Horni til.

Målet er at elevene skal lære naturfag i naturen, samtidig som det skal gi elevene motivasjon til skolehverdagen.

Les mer her hvordan de foregående dagene i uka har gått.

SE FLERE BILDER HER

Onsdag

Nordre Aker Budstikke følger prosjektet gjennom uka. Lærer Magnus Kultorp forteller om onsdagen.

– Vi oppholdt oss i området mellom Ørfiske og Langdalsvann, nord for Movann stasjon. To av elevene padlet kano og fisket i Ørfiske hele dagen. Desverre uten hell, det ble ikke noen fisk på de to, sier Magnus.

Det ble også bærplukking.

– Vi andre tok beina og bærspannet fatt og plukket oss innover stien mot Langdalsvann. Vi plukket 3 liter tyttebær og 5 liter blåbær. Vi prøvde fiskelykken i Langdalsvann, også her uten fangst.

Pai fredag

Sammen har de nå blitt enige om i hvert fall hva desserten skal være på fredag.

– Vi blitt enige om at det skal bli blåbærpai til dessert på fredagen. Det vil bli laget tyttebærsyltetøy som serveres til skogsfuglmåltidet. I morgen (journ. anm. torsdag) skal elevene lage syltetøy, mens et par elever fortsetter jakten på skogsfugl, sier Magnus.

Torsdag

Lærer Mats Horni forteller fra torsdagen.

– Vi delte gruppa i to ved frokostbordet. Noen skulle jakte andre skulle sanke og forberede desserten til morgendagens festmåltid. Litt av et gruppearbeid!

Han forteller videre at jegerne dro nordover i retning Tømte. Til tross for magre rapporter fra småviltjegere og turfolk skulle det finnes noe skogsfugl der.

SE FLERE BILDER HER

– Vi fristet lykken. Zeen, Sean og Kevin meldte seg ivrig på jegergruppa. Det tok ikke lang tid før vi kom i kontakt med fugl. En rugde lettet fra lyngen, og Zeen var oppe med hagla. Smellet fra hagla brøt stillheten i den tåkete skogen, forteller Horni.

Bom, men lykkelig rugde

Han fortsetter.

– Dessverre for Zeen, og for oss alle som er avhengig av litt kjøtt til måltidet vårt, så ble det et bomskudd. Rugda derimot var lykkelig for å slippe å havne på middagsbordet

– Jeg føler at jeg burde ha truffet den. Da hadde det blitt middag, sa Zeen.

Kanskje hjalp det at lærer Mats trøstet med at det å jakte handler først og fremst om gode naturopplevelser. Utbytte er en ren bonus.

Tyr til fryseren

Etter en rast med bål og kaffe til læreren, ble det gjort nye jaktforsøk.

– Et par orrfugl tok til vingene etter fint fuglearbeid fra skolehunden Ulf. Dessverre lettet de utenfor skuddhold. Vi måtte konkludere med at vi måtte ty til fryseren for å skaffe kjøtt til middagen. Et lite nederlag, men i et relativt magert år med fugl er det greit å spare de som finnes i skogen, mener jegerne.

Sankerne dro i området rundt Vaggestein for å sanke nøtter til en blåbærpai.

– Det ble noen håndfuller med hasselnøtter. Elevene som ikke var på sanking renset bær og kokte blåbær- og tyttebærsyltetøy. Gaute fikk en idé om å samle inn nyper til nypete. Rådyrkarbonade og en orrhane er tatt opp av fryseren. Vi gleder oss til skolekjøkken i morgen, fredag!

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse