Comeback som Drillo-is

Sommeren blir iskald

ISKALD: Salgsdirektør Eirik Kruse i Diplom-Is er klar for årets sesong.

Ti nye småis kjemper om å smelte våre ganer i år. Men bli ikke for glad i dem. For sjansen for et gjensyn er svært liten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Med fengende navn som IcePod, SnakeBite og Skruven prøver årets nyis å spise seg inn i markedet. Men det blir ikke lett. For vi er sjelden mer schizofrene enn som isspisere.

Hver sesong hyler vi etter nyheter, for så å vende like raskt tilbake til Kroneis, Lollipop og de andre klassikerne.

For de fleste nykommerne venter trolig samme skjebne som for Tyggis-isen, Myggen-isen, Bounty-isen, Crazy-zoo, Spinn, Plattfot, Dove, Spicy, Turtle-isen og Flonaldo. Og en rekke andre for lengst glemte iser.

Listen over iskremens døgnfluer er nærmest endeløs. Få andre bransjer har så mange gjestebesøk i vareutvalget.

Kronen på verket

— Bransjen er veldig nyhetsdrevet. Samtidig er det mye nostalgi og følelser når det kommer til is. Når sola begynner å skinne, vil folk smake isen de er oppvokst med, fastslår Paal Hennig-Olsen, administrerende direktør og tredje generasjons iskremmaker i Hennig-Olsen.

— En generasjon kjøper det de er vant til, og så overfører de vanene sine til neste generasjon. Slik holder klassikerne stand, sier salgsdirektør i Diplom-Is, Eirik Kruse.

Og det vises på isstatistikken. Seks av ti plasser på ti-på-topp-listen domineres fremdeles av iser skapt før 1970, med Kroneis fra 1953 på de to øverste plassene. Og salget av ur-isene bare fortsetter å øke.

Men det er ikke bare nostalgi. Klassikerne treffer fordi de har en god og ikke for komplisert smak, og "stor spisevennlighet", som isprodusentene uttrykker det.

Moderne klassiker

Dermed blir fordums meritter produsentenes største hindring for å lykkes med nye iser.

For når en standard isboks tar 17 is, en typisk strandbodboks bare tar 10, og når kundene krever både klassikerne og noe nytt og gøy, blir det egentlig ikke plass til at nye iser kan befeste seg.

Bransjen har valgt å møte utfordringen ved delvis å gå bevisst etter kalkulerte døgnfluer. Som for eksempel saftisen Istid 3, som er direkte knyttet opp mot sommerens premiere på barnefilmen med samme navn, og bare er ment å vare én sesong.

Men det finnes noen unntak. Crème Chocolat-serien til Hennig-Olsen og Royal-serien til Diplom-Is har begge kjempet seg til faste plasser i isboksene etter lanseringen rundt 1990.

Begge representerte den gangen noe nytt

— kvalitetsis på pinne for voksne. Snickers-isen og beger-isen Softshake er andre eksempler på moderne klassikere.

Navn er vitenskap

Rundt ett år tar det å utvikle sesongens iser. I disse dager sitter produsentene og pønsker på hvilke trender og diller som vil prege neste år.

Å låne hemningsløst fra bølger og tendenser, spesielt knyttet til barn og unge, har blitt et av bransjens varemerker.

Årets mest vellykkede is i så måte er IcePod fra Hennig-Olsen, som spiller freidig på Appels musikkspiller iPod. Isen har allerede fått massiv presseomtale, blant annet knyttet til spekulasjoner om Apple ville reagere på navnet.

— Å finne rett navn er rene vitenskapen. Lykkes vi med å skape et bra navn, en "buzz", kan det alene gi oss masse gratisreklame, forteller Paal Hennig-Olsen.

Og med få muligheter til å skape nye store klassikere, gjenstår navneleken som minst halve moroa for iskrembransjen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...