ANNONSE
Annonse

Sommerjobb: Ingen store brudd på arbeidsrettighetene i Oslo

LOs sommerpatrulje har sjekket tusen bedrifter i hovedstaden.

I likhet med 80 andre har Torbjørn Ness, Trine Lise Sundnes og Maren Gulliksrud patruljert Oslos arbeidsplasser i sommer. Foto: Foto: Sanne Juliane Hansson Lier

Sommeren er høysesong for deltidsjobb og mangelfulle kontakter. LOs sommerpatrulje har tatt pulsen på byens arbeidsgivere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: I 28 år har LOs sommerpatrulje vært på jobb for å sikre at arbeidstakernes rettigheter er sikret også i sommersesongen.

- Vi har fått lov til å besøke masse arbeidslystne ungdom på jobb, og til tross for at vi har sett en liten økning i brudd de siste årene står det stort sett bra til på arbeidsplassene, forteller ungdomssekretær i LO, Torbjørn Ness.

Torsdag besøkte han bedrifter i Oslo-området sammen med tillitsvalgt Maren Gulliksrud og forbundslederen i handel og kontor, Trine Lise Sundnes.

Denne uken rundet sommerpatruljen i Oslo og Akershus 1.000 besøkte bedrifter, og på landsbasis har unge medlemmer og frivillige i LO besøkt over 6.000 arbeidsgivere. 

Ønsker økt bevisstgjøring

I tillegg til å sjekke arbeidsforholdene ønsker sommerpatruljen å bevisstgjøre om hvilke rettigheter man har som ansatt.

Overtid, arbeidstidsordninger og mangelfulle kontrakter utgjør det største problemet for unge arbeidstakere som vil spe på inntektene med en sommerjobb.

- Jeg tror ungdom kan synes det er vanskelig å skulle spørre sjefen om hva man har krav på, spesielt når sjefen kanskje har interesse i at du ikke skal vite det, sier Sundnes.

- I Oslo er det også et fenomen at svært mange ønsker å jobbe på sommerstid, og med en ungdomsledighet på 25 prosent i Sverige er det en større konkurranse om arbeidsplassene også her i byen. Det gjør at situasjonen blir presset ytterligere, sier Ness.

Brede smil og kjærlighet på pinne

Tove Svardal er student og jobber deltid på Moods of Norway. At LOs sommerpatrulje besøker arbeidsplassen hennes synes hun bare er hyggelig.

- Når patruljen kommer med brede smil og skaper god stemning er det bare hyggelig at de titter innom for å forsikre seg om at alt er i orden. Det er jo til alles beste, sier hun.

Daglig leder Veronica Slaney Øvregård hadde ingenting å skjule, og setter pris på at patruljen stoppet innom.

- Jeg regnet med at vi ville få et besøk i løpet av sommeren, og så lenge vi er klar over at vi har alt på stell er det ikke noe problem.

Ikke ute etter å ta noen

- Stort sett møter vi hyggelige arbeidsgivere og ansatte, og vi er ikke ute etter å ta noen. Dersom det skulle være noe å ta tak i klarer vi som regel å løse dem på stedet uten videre problemer, og dersom alt er i orden gir vi dem en kjærlighet på pinne og ønsker god sommer, sier Ness.

Skulle situasjonen vise seg vanskelig å løse på stedet har sommerpatruljen hatt et tett samarbeid med arbeidstilsynet, som ser alvorlig på tipsene de mottar.

Arbeidsgivere som har brutt loven har måttet ta innover seg at det har fått konsekvenser.

Sommerpatruljen anbefaler ungdom å søke medlemskap i LO for å sørge for at deres rettigheter som arbeidstakere blir ivaretatt.

- Å være organisert er en forsikring, og en god støtte i å ha i ryggen. I tillegg kan man laste ned en jobbhåndbok på våre nettsider for å få kunnskap om hvordan ting egentlig skulle vært, sier Sundnes. 

Fredag ble sommerpatruljen avsluttet for i år, men ungdom og andre som trenger hjelp med sine arbeidsforhold oppfordres å ringe tipslinjen på telefonnummer 81001999.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse