ANNONSE
Annonse

Helgens mattips

Sommersnadder i skålen

LEVENDE: Skylte strandkrabber legges levende i en kjele med godt oppvarmet olje.

Alt har en start, sånn er det også med matlagingen vår.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.07.2009 kl 08:40

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Et kjent ordtak sier at "man må lære å gå før man kan løpe". Overført til matverdenen betyr det at du må lære å koke før du kan steke.

Men koking er heller ikke bare koking.

Vi kan koke på et uttall forskjellige måter. Maten kan kokes i olje, melk, fløte, fett og kraft, men som oftest er det i vann.

LES OGSÅ: Velg livets vann til krabbesuppe

Back to basic

Siden vi fant opp ilden har folk kokt vann, og maten havnet i gryta. Det kan være for å desinfisere, for å gjøre ting mørt, eller bare fordi det gjør enkelte råvarer mer spiselige, siden vi ikke er født med hoggtenner.

Koking av mat er selve grunnsteinen i matlagingen. Nyttige stivelser som potet, ris, korn og mais er vrient å spise i rå tilstand. Koking i vann kan også gjøres etter ulike metoder, som det er greit å være klar over.

Ved vanlig koking mot kokepunktet oppnår du en varme nær 100 grader. Enkelte råvarer, som for eksempel ris, pleier vi å dampkoke, altså ikke direkte koking, men over damp.

Koker bort smaken

Pinnekjøtt er et annet godt eksempel. Det pleier vi å legge oppå trepinner eller en god, gammel fiskerist som slipper dampen igjennom. Å trekke eller posjere fisk betyr at vannet skal ligge godt under kokepunktet, altså rundt 80-90 grader.

Ved skånsom koking som dette, beholder råvaren mer av fasongen/konsistensen, og du har bedre kontroll på tiden. Den eneste soleklare ulempen ved koking i vann, er at prosessen tar vekk endel av smaken i råvaren.

Smak på vannet etter at du har kokt gulrøtter, og du vil oppdage at mye av smaken rett og slett ligger igjen i vannet. Mange moderne kokker velger å koke delikate råvarer innesluttet i vakuumposer, slik at smaken ikke forsvinner.

Endel klassiske retter krever at ingrediensene kokes i en smaksrik buljong, noe som påvirker retten i positiv retning.

En ting som igjen har blitt populært, er trykkokeren. Jeg husker godt min farmor, hun laget de fleste kjøttmiddagene i den. Nå er den igjen i vinden, kanskje på grunn av tidsklemma?

Uansett kan den være en kjempelur innretning hvis du ønsker fårikålen kokt ferdig på en halvtime i stedet for et par timer. Trykkokeren koker faktisk på 120 grader, noe som er umulig i vanlig kjele.

Å koke en god kraft som base for sauser og supper, er noe som virkelig kan avgjøre kvaliteten i et måltid. Lær deg å koke kraft. Kraften kan fint fryses ned, og er fin å ha på lur.

Fantatisk sommerrett

Ukens rett er en fantastisk sommerrett. Barna fisker råvarene med litt lek, og far setter over gryta. Det kan virke litt småbestialsk å koke de små strandkrabbene levende, men det er nå engang slik at de fleste dyr må bøte med livet før vi spiser dem.

Før du spiser strandkrabbe må du sjekke algevarselet for blåskjell der du bor. Strandkrabbe gir en kraft som er helt ubeskrivelig, det virker som om jo mindre de er, jo mer smak gir de.

Kok i vei, det er sjelden matvarene er gratis.

Oppskrift

Strandkrabbesuppe til 4 personer:

Ingredienser:

2 ss nøytral olje

20 strandkrabber

1 ts tomatpuré

1 ss hakket frisk ingefær

1 løk i skiver

3 fedd hvitløk

½ fenikkel, valgfritt

1 gulrot i skiver

Noen stilker av persille/dill

Skall av ½ sitron

1-2 dl hvitvin

Vann

2-3 dl fløte

Salt og pepper

2 ss smør

Saft av ½ sitron

Framgangsmåte:

Varm oljen godt opp i en vid kjele, ha i levende, skylte strandkrabber (føles det mer humant å ha de i den kokende væsken etterpå, gjør du heller det). Rør rundt til de blir lettstekte og avgir masse god smak. Ha i tomatpuré og fres litt til. Ha i hvitvin, grønnsaker, urter og dekk det hele med vann. La småputre i 30-40 minutter.

Sil kraften over i en ny kjele, og reduser væsken. Tilsett fløten og kok videre. Skallene og grønnsakene kastes. La putre i en halvtimes tid, til smaken er blitt forsterket og konsistensen litt mer fyldig.

Smak til med salt, pepper og sitron. Ha i smør og visp den kraftig sammen, gjerne med en blender eller stavmixer.

Server i dype skåler med ristet brød eller små toasts. God sommer.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.