Søndag må du være 18 år for å sole deg innendørs

KJIPT: Anniken og Miriam (16) synes den nye aldergrensen på solarium er litt kjip.

I desember i fjor vedtok Helsedepartementet å innføre solariumsforbud for personer under 18 år. Søndag 1. juli trer forbudet i kraft, og det er ikke alle like begeistret for.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

SENTRUM: Selv om de tar sol med jevne mellomrom, anser ikke Miriam Sunde og Anniken Aune seg som avhengig av solarium. De 16 år gamle jentene fra Lambertseter i Oslo mener det er opp til hver enkelt og vurdere hvor mye sol man tar.

- Litt kjipt

- For meg er det ikke så farlig med aldersgrensen, jeg tar bare sol på vinteren og før spesielle anledninger, men det er klart at det er litt kjipt, sier Anniken.

- Dessuten vet de fleste at det er usunt med overdreven soling, både i solarium og utendørs. Så man kan jo egentlig sole seg like uforsvarlig ute i den naturlige solen, fortsetter hun.

LES OGSÅ: 18-årsgrense kan knekke solariumsbransjen

Lett å snike seg inn

Jentene tror heller ikke at aldergrensen vil stoppe de under 18 som virkelig ønsker å ta sol.

- Flere av vennene mine tar sol flere ganger i uken, og jeg tviler på at de kommer til å slutte. De kommer bare til å skaffe seg falsk legitimasjon eller snike seg inn på en eller annen måte, sier Miriam.

Begge er overbevist om at informasjon er nøkkelen til å gjøre ungdom mer bevisste på hva slags konsekvenser overdrevent solariumsbruk kan ha.

- Jeg tror det handler om å ta egne valg, og derfor er det viktig å informere, sier Anniken.

LES OGSÅ: Lars (18) har hud som en 71-åring

Betjenings- og opplæringskrav

I tillegg til å innføre aldersgrensen, har regjeringen vedtatt at alle solarier fra 1. januar 2014 skal betjenes av kompetent betjening som skal overholde aldergrensen og gi brukerne tilstrekkelig veiledning.

- Betjeningskravet er viktig for å sikre at brukerne får tilstrekkelig veiledning slik at vi i størst mulig grad kan unngå kreftfremkallende overdreven soling, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding fra desember i fjor.

Økt kreftrisiko

Solariebruken har økt kraftig blant unge de siste årene, og antall tilfeller av føflekkreft har økt i takt med dette. Målet med aldergrensen er å få til en holdnings- og atferdsendring blant befolkningen.

- Aldersgrensen er et av flere tiltak som kan få Norge ned fra hudkrefttoppen. Forhåpentligvis bidrar dette også til å gi et signal til foreldre og de over 18 år om helserisikoen ved å bruke solarium, heter det på Statens Strålevern sine hjemmesider.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon