SNIKTITT: Sony Ericsson Xperia X10

Sony Ericssons råeste mobil

Xperia X10 er en teknologisk kraftpakke med gigantisk skjerm, ansiktsgjenkjenning og Timescape-funksjon som holder deg oppdatert på Facebook og Twitter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2009 kl 10:15

AMOBIL.NO: Med Xperia X10 har Sony Ericsson virkelig ikke spart på kruttet når det gjelder maskinvare.

Prosessoren er en 1 GHz Qualcomm Snapdragon QSD8250, og vi lot oss imponere over hastigheten under navigering i menyene, surfing på internett og andre operasjoner. Her går det raskt i svingene.

Se bilder av Sony Ericsson Xperia X10 her

Skjermen er hele 4 tommer stor, og er en kapasitiv berøringsskjerm. Oppløsningen er på 480 x 854 piksler, og på utsiden skal det være et anti-ripeglass.

Under panseret ligger Android i versjon 1.6. Dette skal være mulig å oppgradere til versjon 2.0, men noe tidspunkt for når dette kan bli mulig i Xperia X10 kunne Sony Ericsson ikke gi oss.

Les også: Slipper koden til Android 2.0

Imidlertid kan det nevnes at mange av funksjonene som skal komme i versjon 2.0 allerede er tilgjengelig i Xperia X10, for eksempel.

Les også:

Motorola slipper sin første Android-mobil i Europa

Alt om Motorola Droid

http://www.amobil.no/artikler/lg_har_lansert_sin_android-mobil/71945" target="_new">Her er LGs første Android-mobil

Timescape

De to kanskje viktigste nyhetene i Xperia X10 ligger lett tilgjengelig på skrivebordet; Timescape og Mediascape.

Timescape gir deg lister over hva kontaktene dine holder på med. Under hver kontakt kan du for eksempel legge til kontaktens Facebook-konto, Twitter-konto, e-postadresse og så videre.

Når en kontakt for eksempel oppdaterer Facebook-statusen sin, kommer dette opp øverst på Timescape-listen.

Sendte du en e-post, SMS eller ringte til en kontakt nylig, kommer også dette opp på listen. Enkelt forklart er dette en tidslinje over alt som skjer gjennom en haug med forskjellige kanaler.

I tillegg har Xperia X10 ansiktsgjenkjenning, slik at også bildene du tar av forskjellige personer dukker opp på Timescape-listen. Tar du bilde av en person én gang, og "tagger" personen, vil telefonen kjenne igjen ansiktet neste gang og tagge personen automatisk.

Tar du bilde av flere ansikter om gangen, blir flere ansikter tagget. Dette er en ganske ny teknologi som ikke fungerer optimalt ennå, men om telefonen tagger feil person kan du uten problemer endre dette etter at bildet er tatt.

Les også: Xperia X10 er lansert

Mediascape

Mediascape er omtrent det samme som Timescape for musikk, video og bilder. Funksjonen viser for eksempel siste avspilte låt, hva du hører mest på og hvilken musikk du sist har lagt inn i mobilen.

Nederste halvdel av skjermen er dedikert til webalbum, webvideoer og webbilder.

Trykker du på en artist, får du ikke bare opp det du har på mobilen av denne artisten men også Youtube-videoer og nedlastbare sanger.

Her lanserer altså Sony Ericsson svært mye nytt gjennom brukergrensesnittet UX.

I tillegg har Sony Ericsson implementert Exchange-støtte og en rekke andre programmer - for eksempel det underholdende spillet Quadrapop som du finner på de fleste Sony Ericsson-telefoner av enklere art.

Navigasjonsprogramvaren Wisepilot er også på plass, men det følger bare med lisens for en måned med navigasjon. Skal du bruke X10 som GPS, må du altså kjøpe en lisens.

Les hele sniktitten på Sony Ericsson Xperia X10 på Amobil.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon