- Sopp er det nye cupcakes

Og oslofolk er trendsettere.

- Sopp er det nye cupcakes

FOTO: Foto: Trine Dahl- Johansen

Cupcakes, Birken, jakt og nå sopp. Mat og natur-trendene har kommet for å bli, mener ekspertene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.09.2013 kl 12:33

SOGNSVANN: - Jeg tror ikke denne sopptrenden er en døgnflue, sier styremedlem i Neslekremla, Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, Pål Karlsen.

Han ser for seg en utvikling som kommer til å bli enorm over de neste ti årene, og påpeker at jo mer industrimat vi kjøper, desto mer setter vi pris på alternativene.

Bruksområdene er enorme

- Vi begynner å få øynene opp for sopp, og det er gledelig. Det er jo så ufattelig mye du kan bruke den til, selv om de fleste freser den i smør med bacon, sier Karlsen og smiler.

- Så hvordan tilbereder du sopp?

- Jeg liker å gratinere, har i gryteretter, salater, mulighetene er uendelige, forteller Karlsen.

Men det er viktig å vite hva du plukker. Pål forklarer at det er lurt å starte i det små.

- Ha som mål å lære deg fem sopp per sesong for at det ikke skal bli for mye, sier han og så stiger man gradvis etterhvert.

Les også: Haneslakt på direkten på Geitmyra matkultursenter

Enorm interesse for soppturer

Oslo sopp- og nyttevekstforbund arrangerer gratis soppturer og det har vært en enorm interesse, spesielt i år.

- Forrige turen vår hadde vi hele 80 personer med oss, forteller leder i Oslo sopp-og nyttevekstforbund, Johs Kolltveit

- Hva slags folk er det som kommer for å plukke sopp?

-  I år har vi hatt mange barnefamilier, men også en stor andel utlendinger som er svært fascinert av at man kan gå ut i skogen og plukke maten selv, forteller han.

På grunn av den økende interessen holder de nå også egne kurs for de som ikke har norsk som morsmål.

- De er svært populære, og vi gjør det først og fremst for at det skal være trygt for alle å gå på sopptur, forteller han.

UT OG SPISE I OSLO? Sjekk alle Frogner & Furusets anmeldelser her!

Barn er utrolig flinke plukkere

Kolltveit mener at årsaken til at så mange barnefamilier liker å plukke sopp er måten slike turer er lagt opp.

- Her handler det ikke om å komme seg frem til en destinasjon, men å tråle terrenget sakte men sikkert. Barn er spesielt flinke plukkere fordi de er flinke til å huske ulike sopper, og ikke minst at de er mye lavere og ser soppen lettere enn voksne, forteller han.

Daglig leder for Geitmyra matkultursenter Lene Gjelsvik mener at flere nå setter pris på å være mer involvert i hele matprosessen.

- Vi opplever at folk liker å gå på tur, å spise god mat og de liker å "være delaktig" i maten sin selv. Alt fra sopp, til ville vekster og høsting av egne "tamme" vekster i grønnsakshagen, sier hun.

Satus å sanke sin egen mat

Matforsker ved SIFO, Annechen Bugge, mener den økende populariteten ved å plukke sopp er i direkte sammenheng med den enorme matinteressen som herjer i Norge.

- Det har blitt status å sanke sin egen mat i kombinasjon med fysisk aktivitet, for så å lage den fra grunnen og servere sine gjester, forteller Bugge.

Fokuset på å holde seg frisk og sunn har vært stigende i landet de siste årene, og Oslo har ofte vært tidligst ute med trendene.

- Nå vil vi ha økologisk, ferskt. Helst rett fra naturen. Det er ekstra stas når du kan ha din egen urtehage, jakte maten eller plukke soppen, og denne trenden tror jeg kommer til å bli enda større fremover, avslutter matforskeren.

 

Annonse
Se bildet større

FOTO: Foto: Trine Dahl- Johansen

Se bildet større

FOTO: Foto: Trine Dahl- Johansen

Se bildet større

FOTO: Foto: Trine Dahl- Johansen

Se bildet større

FOTO: Foto: Anita Bakk Henriksen

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!