Filmaktuelt:

Sørger for dårlig julestemning

ELSKET OG HATET: Prisbelønte og omdiskuterte Haneke fokuserer fortsatt på «det ondes problem». (Foto: Filmweb)

Den som synes det blir for mye sødme i jula, har et kinoalternativ i Michael Hanekes "Det hvite båndet".

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.12.2009 kl 12:45

Han ser ut som lillebroren til julenissen. Men det er ikke mye fryd og fred i budskapet Michael Haneke (67) presenterer på norske kinoer 26. desember. Handlingen i gullpalmevinneren "Det hvite båndet" foregår i Tyskland i 1913-14. Vi møter generasjonen som ble moden med nazismen.

— Det finnes selvfølgelig mange filmer om fascismen som sådan, men ikke mange om perioden like før, forklarer Haneke når han treffer pressen under London Film Festival.

Indoktrinering

De som kjenner filmografien hans, vet at det er menneskets skyggesider han beskjeftiger seg med.

Signaturverk som "Bennys video" (1992), "Pianolærerinnen" (2001) og "Skjult" (2005) er like omdiskutert som de er prisbelønt. Hanekes nye film, beskrevet som "en spøkelseshistorie uten spøkelser", føyer seg forstyrrende inn i rekken.

— Den viser hvordan folk blir forberedt til og indoktrinert med en ideologi

— folk som allerede er undertrykt, ydmyket og som klamrer seg til halmstrået de blir tilbudt, hevder Haneke.

— Enten det handler om religion eller politikk, er det alltid de samme mekanismene som er i sving

— og det gjør filmen aktuell.

Kontrollfrik

Prosjektet var opprinnelig ment som en TV-produksjon i flere avsnitt. Etter diverse utsettelser fant innspillingen sted i fjor, i byer som Leipzig og Lübeck.

— Det første jeg måtte gjøre, var å lese masse

— først og fremst om skoleverket. Jeg så på utdannelsessystemet fra middelalderen helt opp til 1900-tallet.

— Den andre hovedbiten var å samle visuelle inntrykk. Vi brukte et enormt antall stillbilder, fordi de var viktige for kostymene og settet. Vi ville være veldig presise, forteller Haneke, som er kjent som en kontrollfrik.

— Improvisere kan du gjøre i teatret, ikke foran kamera. Jeg følger storyboardet mitt til punkt og prikke, bekrefter han.

— Filmer med et bestemt estetisk uttrykk må alltid prepareres best mulig i forkant. Skal du oppnå suksess, må du gå grundig til verks.

Beskyttelse

Å finne barn til rollene var visstnok en uhyre komplisert prosess.

— Ikke bare måtte de være talentfulle

— vi måtte finne ansiktene vi kjente igjen fra de nevnte fotografiene. Vi begynte castingarbeidet et halvt år før vi gikk i opptak. Vi så på 7000 kandidater før vi bestemte oss, forteller Haneke.

— Hvordan synes du det er å instruere barn?

— Selv om du i all hovedsak behandler dem som alle andre skuespillere, må du vise dem en spesiell type respekt. Beskytter du dem nok, vil de åpne seg for det du ønsker å få til. Selvsagt er det sånn at jo yngre de er, desto mer tålmodig må du være.

Kroppslig

Parisbaserte og erkeeuropeiske Haneke utelukker ikke at han vil innta Hollywood igjen, slik han gjorde i anledning jubileumsutgaven av sin egen "Funny Games" (1997) i 2007.

— Det avhenger av hva som er realiserbart. Jeg er ikke så opptatt av hvor ting skjer

— det viktige er hva jeg har lyst til å gjøre, sier han, og røper at 2010 i første omgang er spikret.

— Den neste blir en fransk film om menneskekroppen i skrøpelig alder, med Isabelle Huppert som stjerne. Jeg håper å skyte til sommeren, såframt jeg rekker å skrive den!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon