SPALTE: «Aldri har vi vært så trygge, aldri har vi vært så redde»

Sykkel-Baard minnes den gang han hang og slang som en revehale fra takgrinda på en gammel Volvo.

SYKKEL-BAARD: «Aldri har vi levd så lenge som nå, aldri har vi vært så trygge, og aldri har vi vært så redde». Les flere utgaver av Sykkeldagbøkene på dittOslo.no. Foto: Arkivfoto

Aldri har vi levd så lenge som nå, aldri har vi vært så trygge, og aldri har vi vært så redde. Jeg vet ikke hvor all vår felles frykt kommer fra. Én ting er jeg imidlertid sikker på: Den tar selve livslykken fra oss.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2013 kl 15:51

Da jeg var liten, hadde jeg en stående avtale med faren min: Hvis jeg ble med på søndagstur, fikk jeg sitte på taket av bilen og holde meg fast i takstativet på vei hjem. I sommer fikk jeg kjeft av en nabo. Hun mente det var uforsvarlig at jeg lot min datter sykle frem og tilbake i gangfart på veien utenfor huset vårt, uten hjelm. Da var hun på samme alder som jeg var, den gang jeg hang og slang som en levende revehale fra takgrinda på en gammel Volvo.

Hva har skjedd i mellomtiden? Hvorfor har vi blitt så redde? Siden 1970 har risikoen for å dø eller bli alvorlig skadet i en ulykke i Norge, uansett årsak, falt dramatisk. I 1970 døde for eksempel 560 mennesker i trafikken, i fjor døde 145. Aldri har vi levd så lenge som nå, aldri har vi vært så trygge, og aldri har vi vært så redde. Jeg vet ikke hvor all vår felles frykt kommer fra. Én ting er jeg imidlertid sikker på: Den tar selve livslykken fra oss - én lovregulering om gangen.

Jeg er tilhenger av å bruke hjelm, og gjør som regel det selv. Jeg ser også veldig frem til at Oslo får et sykkelveinett som ikke utsetter oss for unødig fare. Samtidig er det viktig å huske at selv det å sykle langs en helt alminnelig bilvei, uten sykkelhjelm, er langt bedre for helsa enn å sitte stille - enten det er i en bil eller hjemme i sofaen. Det å sitte stille er det skadeligste av alt. Vi merker det bare ikke så godt.

Å sykle gir en følelse av kontroll, frihet, mestring og glede. Sykling gir bedre helse for hver enkelt, og en hyggeligere by for fellesskapet. Noen velger allikevel å ikke sykle i Oslo, fordi man ikke tør. Særlig i sentrum. Særlig hvis vi ikke har hjelm. Hvis det ikke er avskjermede sykkelveier. Hvis barna skal være med. Hvis det kan være glatt... Det er ikke sikkert vi lever lenger av den grunn. Det eneste som er sikkert, er at vi lever veldig mye mindre.

Av og til tenker jeg at jeg burde ha latt dattera mi oppleve hvor intenst levende og lykkelig man føler seg på taket av en bil i fart.

Det våger jeg selvsagt ikke. Det får nøye seg med en sykkeltur i nabolaget. Med hjelm.

Baard Ole Amundsen

 

Si din mening om Oslo som sykkelby her! Mange andre har gjort det allerede.

Les Baards tidligere sykkeldagbøker her:

"Sykkelen er en elendig politisk sak"

"Derfor hater vi menn som sykler"

"Bli avhengig av å sykle før vinteren kommer"

"Oslo flopper, Malmø feirer"

"Hvordan våger du å sykle i Oslo?"

LES OGSÅ:

Sykkel-Oslo skal skinne med ny sjef

 

 

 

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon