SPALTE: «Bli avhengig av å sykle før vinteren kommer»

Sykkeldagbøkene-Baard mener at karrieren hans hadde vært mindre spennende uten sykkelen!

SYKKEL-BAARD: «Start i morgen, så rekker du å gjøre deg avhengig før vinteren kommer.» Arkivfoto

Sykkelturer mellom hjem og jobb kan oppleves på tusen måter. Travle helsefanatikere vil kanskje se på dem som gratis treningsøkter, slitne karrieremen...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.05.2013 kl 09:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Sykkelturer mellom hjem og jobb kan oppleves på tusen måter. Travle helsefanatikere vil kanskje se på dem som gratis treningsøkter, slitne karrieremennesker som rolig avkobling, dobbeltarbeidende småbarnsforeldre som kjærkommen egentid.

For meg er de små reiser. Det heter seg at man ikke kan stige ned i samme elv to ganger. En by endrer seg mer for hver sykkeltur, enn en elv for hvert bad. Oslo har flere lag enn Tarkovskijs Stalker. Jo mer du ser, desto mer får du øye på.

En sykkel er som et forstørrelsesglass på vær og årstid. Vinteren er aldri så magisk og frisk som når sykkellykten lager en kile i mørketiden en tidlig morgen i januar. Sommeren blir aldri varmere enn i bakkene hjem en ettermiddag i juli.

Som på alle reiser, løper tankene fritt. Jeg vet ikke hvor mange ideer, presentasjoner og konsepter jeg har vært strålende fornøyd med før jeg satte meg på sykkelen om morgenen - for så å endre alt når jeg er fremme på jobb. Det jeg mente var glitrende for en halvtime siden, mistet glansen et sted i Sørkedalsveien. Uten sykkelen hadde karrieren min sett langt tristere ut.

En sjelden gang må jeg kjøre bil til jobb. Det er da jeg best merker hvor mye de daglige sykkelturene gir. Ikke fordi jeg misliker å kjøre bil, jeg elsker å kjøre bil, men ikke i byen. I Oslo-trafikken er bilturen like tom som drømmeløs søvn. Jeg føler meg i et vakuum, isolert fra inntrykk og stimuli, adskilt fra været og byen, separert fra livet. På sykkel kan man ikke stige ned i samme by to ganger, men det gjør man i bil. Da er den ene køen den andre lik, og selv tankene går i krabbefart.

Nå er den beste tiden å begynne å sykle på. Start i morgen, så rekker du å gjøre deg avhengig før vinteren kommer.

Baard Ole Amundsen

Sykkeldagbøkene

Du finner flere kapitler i Sykkeldagbøkene her:

"Oslo flopper, Malmø feirer"

"Hvordan våger du å sykle i Oslo-trafikken?"

Du kan også dele din sykkelopplevelse i «protokollen» her!

Andre sykkelsaker:

- Jeg føler meg skikkelig utrygg, så jeg sykler som en kjerring!

Syklist meid ned i Sæter-krysset

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse