Spar på kreftene ved dekkskifte

Servicemarkedssjef Anders Sandvold og fagtekniker Bjørn Fagerbæk vet det meste om dekkskift.

Redd for at hjulene skal falle av i fart? Spar kreftene. Den vanligste feilen ved dekkskift er å skru til for hardt, mener ekspertene.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Ensjø: Vi dro på besøk til Bilpartner på Ensjø for å tilegne ny kunnskap om dekkskift fra gutta som virkelig vet hva de snakker om.

Enkelt, men viktig

– Den vanligste feilen folk gjør når de skal skifte dekk, er å ta i for hardt når de strammer til boltene på hjulet. Dermed står de overfor et problem når de skal skifte dekk neste gang, når boltene "nekter" å løsne, forklarer fagtekniker Bjørn Fagerbæk. Det finnes imidlertid enkle hjelpemidler.

– Alle bileiere bør kjøpe en momentnøkkel. Med den kan du enkelt justere boltene riktig, opplyser kollega og servicemarkedssjef Anders Sandvold. En momentnøkkel selges i de fleste utstyrsforretninger for bil, og brukes til å trekke til skruer, muttere og andre festemidler med et bestemt moment. Korrekt tiltrekking av bolter er i følge gutta av avgjørende betydning for at den skrudde forbindelsen skal bli riktig. Slik unngår du også å ødelegge boltene i kraftanstrengelsen for å få dem til å løsne ved dekkskift.

– Om boltene ødelegges, kan det fort koste deg et ekstra og i utgangspunktet unødvendig besøk på verksted, advarer Fagerbæk.

Litt fett på boltene er også et godt tips for å slippe at de setter seg fast.

En annen klassisk tabbe ved påmontering av hjulene er å glemme å sjekke luften i dekket før det monteres på.

– Ved lagring hender det at trykket synker. Derfor kan det være lurt å kontrollere om det er luft nok, så slipper man å skifte dekk to ganger. Selvsagt er ikke dette noe stort problem, men kjedelig å oppdage når du først har satt i gang, smiler Fagerbæk. En ting som kanskje er viktigere er å feste hjulene der de hører hjemme.

– Mange glemmer å montere hjulet på riktig sted. Dette kan man lett sjekke ved å se hva som er skrevet på dekkene. De fleste biler av nyere type er godt merket. Dette er viktig for god stabilitet, da dekkene formes under kjøring, sier Sandvold.

Vis omsorg

Før vinterdekkene skal pakkes bort for sesongen, anbefaler de to å være grundig med rengjøringen.

– Det finnes et utall produkter, men man kommer langt med såpevann. Det lønner seg å få bort gammel skitt, så varer dekkene lenger, sier Sandvold. Det er også viktig å tenke over hvordan dekkene plasseres under lagringen.

– Unngå vekt oppå dekkene. Helst bør de henge på egnet stativ. Da skulle dekkene overleve sommeren, avslutter Fagerbæk.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse