Spennende oppskrifter til påskelammet:

Linsesuppe med lam og koriander: 4 porsjoner Dette er en fyldig suppe som er rask å lage. Proppfull av sunnhet og gode smaker. 300 g strimlet benfr...

Tekst:

Publisert:

Linsesuppe med lam og koriander:

4 porsjoner

Dette er en fyldig suppe som er rask å lage. Proppfull av sunnhet og gode smaker.

300 g strimlet benfritt lammekjøtt

1 ts salt

¼ ts nykvernet pepper

1 ts malt cummin

1 ss soyaolje

1 stk. løk

1 båt hvitløk

20 g frisk ingefær

1 ts chilipasta (sambal oelek)

4 dl grønne linser ferdig utbløtt

1 boks hakkede hermetiske

tomater

1 l vann

4 ss hakket frisk koriander

4 ss hakket frisk mynte

Slik gjør du:

1. Kutt lammekjøttet i strimler og bland inn kummin, salt og pepper. La kjøttet stå og ta til seg smak fra krydderet i 30 minutter. Brun det raskt i varm gryte med olje.

2. Finhakk løk, hvitløk og ingefær fres videre i gryta sammen med kjøttet i ett minutt. Ha i chili, linser, tomater og vann og la suppen småkoke i 30 minutter.

3. Tilsett koriander og mynte rett før servering.

Tips! Suppa kan lages på forhånd og fryses, men vent da med å tilsette de ferske urtene til rett før servering.

Server med brød

Middelhavsgryte med lam

Denne retten bortsett fra litt kutting av kjøtt og grønnsaker lager seg selv. Lengden på skituren eller formiddagsluren tilpasser du steketemperaturen. 2 timer steketid er 225 grader, og 4 timers steketid er 150 grader i ovnen.

800 gr lammekjøtt med bein

ca 150 gr bacon

2 dl oliven

2 dl kapers med stilk

8 stk. aromasopp eller

sjampinjong

2 boks hermetiske tomater cherry

2 stk. rødløk i grove båter

1 stk. fennikel i i grove biter

1 stk. aubergine i tykke skiver

400 g potet med skall, delt i to

4 fedd hvitløk

4 ss hakket bladpersille

4 ss hakket frisk basilikum

4 ss hakket frisk mynte

2 dl rødvin

1 ss sukker

Slik gjør du:

1. Kutt bacon og lammekjøtt i store biter og brun de raskt i 2-3 minutter i en panne. Ha kjøttet over i en ildfast form.

2. Brune grønnsakene raskt videre i gryta i 2-3 minutter og tilsett resten av ingrediensene.

Kok opp.

3. Bland alt i den ildfaste formen og ha på lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovn på 150 grader i 4 timer, eller 2 timer på 225 grader.

Påskesmurt skankstek av lam

Den glaserte lammesteken serveres med freste grønnsaker, ovnsbakte halve poteter og krydret appelsin – og honningsaus. Søtt, litt sterkt og annerledes enn vanlig klassisk lammestek.

Ca 1,2- 1,5 kg

lammestek med bein

1 ts salt

½ ts pepper

2 dl vann

Slik gjør du:

1. Krydre steken og ha den over i en ildfast form. Sett et steketermometer midt inn i kjøttet uten å treffe beinet.

2. Hell i vannet og stek på

175 grader til kjerne temper-

aturen viser 60 grader.

Dette tar ca 1,5 time.

3. Ha over krydderglasuren og

la kjøttet hvile 15 minutter på benken.

Kryddersaus til smørning av lammesteken:

Saften av to appelsin

2 finhakket rød chili/2 ss

chilipaste

2 båt finhakket hvitløk

2 ss finhakket frisk rosmarin

2 ss honning

1 ss søt soyasaus (ketjap manis)

Slik gjør du:

1. Ha alle ingrediensene i en liten kjele og la alt koke ned til halv mengde. Kryddersausen skal

tykne til nesten sirup.

2. Sausen helles over kjøttet og glaserer det mens det hviler etter steking.

Appelsin og

honningsaus til steken:

2 sjalottløk finhakket

1 ss olje

½ ltr ferskpresset appelsinjuice

Sjy og glasurrester fra steken

1 ss smør

Slik gjør du:

1. Sjalott freses 1 minutt i kjelen. Ha i appelsinjuicen. Kok ned til halv mengde

2. Ha inn sjy og glasurrester fra steken og kok opp.

3. Sil sausen og pisk inn smøret.

Grønnsaker med litt sting

1 pk harricotbønner

1 rødløk i skiver

1 kuttet fersk chili uten frø

2 ss olivenolje

2 ss smør

1 pk vasket spinat a`250 gr

Slik gjør du:

1. Fres løk og harricotbønner i smør og olje 2-3 minutter. Tilsett spinat og chili og fres videre i ett minutt.

Appelsinsjysaus:

2 finhakket sjalottløk

½ ltr ferskpresset appelsinjuice

+ stekesjy – og kryddersausrester

Ovnsstekte halve poteter

Ca 600 gr små poteter delt i to

Litt olivenolje

Salt, pepper og rosmarin

Slik gjør du:

1. Del potetene i to og legg de med snittflaten opp i en ildfast form.

Ha over litt olivenolje og krydder og stek de på 225 grader i 20-30 minutter, eller til de får fine lysebrune blemmer.

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!