Spill: Mesterlig!

 

Jeg bøyer meg i støvet. Mistwalker har levert et av tidenes beste rollespill.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GAMER.NO: Det er musikken som griper deg først. I dét lyden av strykerene glir inn gjennom ørekanalene dine fra startmenyen, vet du at livet slik du kjente er satt på hold de neste 50 timene. Den episke introduskjonssekvensen, der store strømmer med soldater møtes som to kraftige bølger og enorme krigsmaskiner velter over slagmarken, forsterker førsteinntrykket. Alle dør, utenom en person. Kaim Argonar den udødelige står tilbake, men aner ikke hvorfor.

Dette er starten som danner bakteppet for et av de mest vellykkede japanske rollespillene noen sinne. Det er et spill som gir oss klassiske og velprøvde mekanismer utført med en perfeksjonisme man sjelden ser maken til. Samtidig får vi en historie som griper deg i så stor grad at du skal ha et hjerte av stein om tårene ikke får sin seiersgang nedover kinnene dine.

Lost Odyssey lar deg ta del i både en universel konflikt og livet til Kaim - samtidig. Det hele er løst på en genial måte. Den prisbelønte japanske forfatteren Kiyoshi Shigematsu har skrevet noveller som tar for seg små epoker i livet til Kaim - hendelser som har gjort inntrykk på ham. Rundt omkring i spillet vil ting skje som kan vekke minner til live igjen, og du vil da få valget om å lese drømmene. Disse drømmene blir presentert gjennom tekst, stemningsfulle bakgrunnsbilder og lyd. Det er mesterlig gjort. Historiene i seg selv er noen ganger så triste, at en nesten blir motløs.

Effekten av dette er monumental. Etterhvert som man leser drømmene til Kaim, får man et helt annet syn på han. Det skjer ting i dette spillet som sannsynligvis vil få like stor emosjonell innvirkning på folk, som det legendariske dødsfallet i Final Fantasy VII.

Den visuelle stilen i spillet er noe for seg selv. Karakterdesigner Takehino Inoue har skapt personer med særpreg som ikke ser ut om dine typiske helter med lilla hår. De er snarere virkelige personer. Samtidig er miljøene kreativt utformede, der hver nasjon har særtrekk som skiller dem fra hverandre. Det er likevel her et av de få problemene med Lost Odyssey oppstår. Lastetidene kan bli ganske lange når du går fra et område til et annet. Musikk og lyd fortsetter selv om man laster ned, så man blir ikke helt dratt ut av spillet, men det burde ha vært noen hakk bedre.

Lost Odyssey er et av de virkelig store. Det er et spill som jeg vil huske om ti år, og det er et spill som for alltid vil være inngravert i hjernebarken som et spill som virkelig grep meg. Ingen andre spill har gjort så sterkt inntrykk på meg som Lost Odyssey. Alle andre spill blekner. Det fantastiske utviklerteamet bak spillet har skapt personer i en verden du virkelig tror på. Du ender opp med å bry deg nesten forstyrrende mye om det som tross alt bare er fiktive figurer på ein skjerm. Det er kanskje små tekniske ting her og der som kunne vært bedre, men det betyr så lite. Det betyr så fryktelig lite når man ser det store bildet. Nå kjenner jeg bare tomrom. Å runde spillet er som å ta et siste farvel med gode venner. Lost Odyssey er stor spillkunst.

Les hele anmeldelsen på Gamer.no

Les også anmeldelsen: Dark Messiah of Might & Magic: Elements: Et ødelagt eventyr

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse