Ny doktorgrad fra BI: – Sporten styrker NRKs posisjon

NRK styrkes av sporten, hevdes det i ny doktoravhandling. Her fra da Koll tok cupgull.

NRKs satsing på sport er en av årsakene til at kanalen fortsatt har et så sterkt grep om publikum, hevder Mona K. Solvoll i en ny doktorgradsavhandling fra BI.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.01.2009 kl 12:43

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
NYDALEN: Mona K. Solvoll har i sitt doktorgradsprosjekt ved Handelshøyskolen BI studert hvordan NRK har endret seg fra begynnelsen av 1960-tallet og frem til våre dager. Hun disputerer tirsdag.

Ifølge Solvoll har NRK tilpasset seg nye krav, både eksternt og internt, men samtidig bevart sin legitimitet som allmennkringkaster i forhold til både politikere og publikum, melder BI.

NRKs lokomotiv

Ifølge Solvoll har Sporten vært NRKs lokomotiv i målet om å skape legitimitet både i forhold til den politiske konteksten og i forhold til publikum, både før og etter monopolets fall.

Hovedutviklingen for selve produksjonspraksisen for fjernsynssport ser ut til å ha gått fra en situasjon hvor sportsbegivenheten stod i sentrum til en praksis hvor seernes opplevelse av sportsbegivenheten ble viktigere.

– Fotball på TV har gått fra å være en fotballbegivenhet til å bli en fjernsynsbegivenhet, sier Solvoll.

Underholdning og nasjonsbygging

Produksjonspraksisen til sporten har klart å balansere kravene til underholdning, folkeopplysning, nasjonsoppbygning og objektiv journalistikk, mener Solvoll.

– Uten sporten ville ikke NRK ha vært der de er i dag, sier hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse