Dagens tema: Sprøyting

Sprøyte full på nasjonaldagen

CHEF: Kokk og medeier av catering-konsulentfirmaet Flavours. Medlem av Det Norske Kokkelandslaget, med OL-gull i 2008.

Fyll til grunnlovsdagen: Vannbakkels sprøyte fulle med vaniljekrem

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2009 kl 09:55

Sprøyting er en basisteknikk som alle burde beherske. Og ikke bare for å lage en fin bløtkake.

Jeg har mange eksempler fra mitt daglige arbeid: Når vi lager fingermat, skal mye toppes med en liten dert krem. Det kan være blåskimmelkrem, eggekrem, pepperrotkrem, remulade, sopp-duxelles og så videre.

Vannbakkels fyller vi også ved hjelp av sprøyteteknikken. Skalldyrfarse sprøyter vi ut, nærmest som en pølse uten tarm. Medisterdeig og lammefarse er også innom sprøyta.

Tidsbesparende

Og så er det selvfølgelig alle kakene. Både mange klassiske småkaker og elegante større kaker krever en viss forståelse av sprøyteteknikken.

Dessuten er det veldig tidsbesparende å bruke sprøytepose. Du slipper å bruke en skje, som er vanskeligere å porsjonere med. Sprøyteposen er også fin å oppbevare krem/farse i.

Vi bruker engangs sprøyteposer som vi kjøper på rull. Jeg har sett at enkelte butikker fører disse - ikke på rull, men i løs form.

Du kan selvfølgelig bruke de hvite kremposene som må vaskes, men det kan fort bli litt krøll hvis du lager salt og søt mat om hverandre, siden krem er veldig mottakelig for fremmede smaker.

Hvis det finnes en smule håndverksmenneske i deg, kan du lage sprøyteposen selv av bakepapir. Dette er spesielt hendig hvis du skal sprøyte ut en mindre mengde, for eksempel melisglasur. En perfekt liten kremmerhus-sprøytepose kan lages av en trekant med sider på 40 cm, 28 cm og 28 cm.

Ikke bare sprøyt

Når du begynner å sprøyte, er det viktig å lukke posen bak. Hold sprøyteposen med venstrehånda på undersiden av posen foran, og høyrehånda bak til å styre og trykke med. Nesten som et gevær!

Ukas oppskrift er to varianter basert på samme deig: Små, lekre profiteroles (kuler) og eclairs (stenger). Av den fantastiske vannbakkelsdeigen kan du nemlig lage en rekke kaker. Fyll og glasur kan varieres i det vide og det brede.

Jeg har satset på crème chantilly, som egentlig bare er krem med vaniljesmak. Garantert suksess på grunnlovsdagen

Vannbakkels med crème chantilly

Ingredienser vannbakkels:

250 g smør

5 dl vann

250 g mel

6-7 egg

Framgangsmåte:

Smør og vann varmes opp sammen til smøret er smeltet. Melet røres i, la koke litt til det slipper kjelen, ta av og avkjøl. Eggene røres inn, ett av gangen.

Sprøyt ut deigen enten som små kuler eller som stenger, og stek på 175 grader i ca 15 minutter. Husk at du ikke må åpne ovnen underveis, da detter vannbakkelsene sammen.

Når de er gylne og fluffy, er de ferdige - men de bør stå i ovnen i 5-7 minutter, med ovnsdøra åpen, for å tørke litt og bli crispy.

Legg på rist til avkjøling. Når de skal fylles, deler du dem i to eller skjærer en lomme med en skarp kniv.

Ingredienser crème chantilly:

3 dl fløte

frøene fra 1 vaniljestang

2-3 ss sukker

Framgangsmåte:

Piskes luftig i mikser. Sprøyt kremen inn i vannbakkelsene.

Fyll med for eksempel jordbær i skiver. Smeltet sjokolade og nøtter på toppen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...