Dagens tema: Sprøyting

Sprøyte full på nasjonaldagen

Sprøyte full på nasjonaldagen

CHEF: Kokk og medeier av catering-konsulentfirmaet Flavours. Medlem av Det Norske Kokkelandslaget, med OL-gull i 2008.

Fyll til grunnlovsdagen: Vannbakkels sprøyte fulle med vaniljekrem

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.05.2009 kl 09:55

Sprøyting er en basisteknikk som alle burde beherske. Og ikke bare for å lage en fin bløtkake.

Jeg har mange eksempler fra mitt daglige arbeid: Når vi lager fingermat, skal mye toppes med en liten dert krem. Det kan være blåskimmelkrem, eggekrem, pepperrotkrem, remulade, sopp-duxelles og så videre.

Vannbakkels fyller vi også ved hjelp av sprøyteteknikken. Skalldyrfarse sprøyter vi ut, nærmest som en pølse uten tarm. Medisterdeig og lammefarse er også innom sprøyta.

Tidsbesparende

Og så er det selvfølgelig alle kakene. Både mange klassiske småkaker og elegante større kaker krever en viss forståelse av sprøyteteknikken.

Dessuten er det veldig tidsbesparende å bruke sprøytepose. Du slipper å bruke en skje, som er vanskeligere å porsjonere med. Sprøyteposen er også fin å oppbevare krem/farse i.

Vi bruker engangs sprøyteposer som vi kjøper på rull. Jeg har sett at enkelte butikker fører disse - ikke på rull, men i løs form.

Du kan selvfølgelig bruke de hvite kremposene som må vaskes, men det kan fort bli litt krøll hvis du lager salt og søt mat om hverandre, siden krem er veldig mottakelig for fremmede smaker.

Hvis det finnes en smule håndverksmenneske i deg, kan du lage sprøyteposen selv av bakepapir. Dette er spesielt hendig hvis du skal sprøyte ut en mindre mengde, for eksempel melisglasur. En perfekt liten kremmerhus-sprøytepose kan lages av en trekant med sider på 40 cm, 28 cm og 28 cm.

Ikke bare sprøyt

Når du begynner å sprøyte, er det viktig å lukke posen bak. Hold sprøyteposen med venstrehånda på undersiden av posen foran, og høyrehånda bak til å styre og trykke med. Nesten som et gevær!

Ukas oppskrift er to varianter basert på samme deig: Små, lekre profiteroles (kuler) og eclairs (stenger). Av den fantastiske vannbakkelsdeigen kan du nemlig lage en rekke kaker. Fyll og glasur kan varieres i det vide og det brede.

Jeg har satset på crème chantilly, som egentlig bare er krem med vaniljesmak. Garantert suksess på grunnlovsdagen

Vannbakkels med crème chantilly

Ingredienser vannbakkels:

250 g smør

5 dl vann

250 g mel

6-7 egg

Framgangsmåte:

Smør og vann varmes opp sammen til smøret er smeltet. Melet røres i, la koke litt til det slipper kjelen, ta av og avkjøl. Eggene røres inn, ett av gangen.

Sprøyt ut deigen enten som små kuler eller som stenger, og stek på 175 grader i ca 15 minutter. Husk at du ikke må åpne ovnen underveis, da detter vannbakkelsene sammen.

Når de er gylne og fluffy, er de ferdige - men de bør stå i ovnen i 5-7 minutter, med ovnsdøra åpen, for å tørke litt og bli crispy.

Legg på rist til avkjøling. Når de skal fylles, deler du dem i to eller skjærer en lomme med en skarp kniv.

Ingredienser crème chantilly:

3 dl fløte

frøene fra 1 vaniljestang

2-3 ss sukker

Framgangsmåte:

Piskes luftig i mikser. Sprøyt kremen inn i vannbakkelsene.

Fyll med for eksempel jordbær i skiver. Smeltet sjokolade og nøtter på toppen.

Annonse
Se bildet større

SMELTET SJOKOLADE: Blir glasur til profiteroles.

Se bildet større

GLASUR:Prikken over i-en på kakene.

Se bildet større

VOILA: Vannbakkels med crème chantilly

Se bildet større

GRUNNLOVLIG: Lekre små vannbakkels med vaniljekrem er snadder på nasjonaldagen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!