Stadig flere vintersykler

VINTERSYKKEL: Snø og kulde stanser stadig færre fra å sykle hele året. – Det er selvsagt litt tyngre å sykle i snøen, men kulde er aldri noe problem, sier Rufus Preiss, leder i Freeridenorway.com

Vinteren blir mildere – verden grønnere. Helårssyklistene triller i medvind.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

PIGG UT: Solide piggdekk gjør det tryggere å sykle hele året.

Se bildet større

TRAFIKK: Sykling om vinteren krever ekstra årvåkenhet overfor annen trafikk.

Se bildet større

OLJE: Vintersykling medfører stor slitasje på sykkelen. Vedlikehold med olje blir ekstra viktig.

Se bildet større

SYKKELAMBASSADØR: – Det er bra trim. Det er fleksibelt. Og så er det jo miljøvennlig, formaner helårsyklisten Inga Marte Thorkildsen.

– Det er det enkleste, sier Inga Marte Thorkildsen.

Mange kjenner henne som stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti. Noen kjenner henne like godt som ivrig syklist – helårssyklist.

– For meg går det fortere å sykle enn å komme seg fram på andre måter. Dessuten er det fint å kunne starte dagen med litt utetid. Det er bra trim. Det er fleksibelt. Og så er det jo miljøvennlig, sier hun med et grepa tak om offroad-styret.

Spinning rekrutterer

Grønne verdier skjøt ny fart i 2007. Ifølge Syklistenes Landsforbund følger helårssyklistene etter – av flere grunner.

– Mildere vintrer og mindre snø er en årsak. Videre har godt tilbud av piggdekk og god sykkelvinterbekledning gjort det sikrere og mer attraktivt å sykle, sier fagkonsulent Svein Fagervold, som mener treningsstudioer med spinning har gjort underverker for rekrutteringen. Det er vanskelig å tallfeste fenomenet eksakt.

– Men salg av piggdekk har økt cirka ti prosent hvert år de siste fire årene. Innsalg for denne vinteren ligger på drøyt 25.000. Gjennom forskjellige estimat kan vi gå ut fra at økningen i vinterbruk er på tre prosent, forteller Fagervold.

Dusjhette-hjelm

Om snøen og isen glimrer med sitt fravær i lavlandet, er det lite som tyder på at regn er på vei ut.

– Da er det på med regntøyet. Jeg har til og med brukt dusjhette under hjelmen. Du kan tro det ble god stemning på jobben, røper Thorkildsen, og legger til at hun gjerne ser at hodebeskyttelse med innebygget sydvest kommer på markedet snarest. Det skal likevel mye til at hun parkerer tohjulingen – særlig etter at hun måtte investere i ny sådan etter tyveri.

– Det er avhengig av hvor glatt det er. Er det kaldt, men ikke glatt, tar jeg sykkelen. Det får ikke hjelpe at jeg tidvis ser ut som en polfarer når jeg stiller på kontoret.

Gode skjermer

I mørke eller dårlige lysforhold er for- og baklykter påbudt. Ut over det innebærer ikke vintersykling spesielle lovpålagte krav. Dog har Fagervold et par kjennertips i ermet.

– Jeg vil anbefale gode piggdekk og gode skjermer: Piggdekk fordi det kan være isete veier, og skjermer fordi det generelt er mer møkkete i vinterhalvåret, påpeker han.

– Når er det så uforsvarlig å sykle?

– Store snøfall hindrer framkommelighet og øker sikkerhetsrisikoen, og bør derfor unngås, mener Fagervold.

Latskap?

Thorkildsen ønsker ikke å framstå som noen moralist.

– Dette er ikke ment som noen pekefinger. Samtidig: De små valgene vi gjør i hverdagen, får betydning for andre mennesker, sier hun, vel vitende om at astmatikere må holde seg innendørs når forurensingen er som verst. Et tankekors, ifølge Thorkildsen, er at mange norske bilturer er av det knappe slaget.

– En høy andel ligger under en kilometer. Mye dreier seg om ren og skjær latskap. Det vet jeg av egen erfaring.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse