EU-krav: Ikke mer enn 130 gram CO2: Står på CO2-kravene

KRAV: Lightning har ytelser tilsvarende 700 hk og går til 100 km/t på 4,0 sekunder. Selv elbiler kan altså gjøres attraktive å se på.

EUs miljøkrav kan bli dramatiske for bilindustrien fra 2012.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Etter at EUs miljøkomité ikke bøyde av for bilindustriens krav om lengre innfasingstid for skjerpede krav til CO2-utslipp fra nye biler, ser det nå ut til at grenseverdien settes til 130 gram CO2 fra 2012.

Det betyr i praksis at en bilprodusents nye biler i gjennomsnitt ikke får slippe ut mer enn 130 gram CO2 per kjørte kilometer.

Bilindustrien har arbeidet frenetisk både for en utsettelse av innføringen (til 2015) og mildere krav. Etter at miljøkomiteen bifalt EU-kommisjonens opprinnelige forslag, tyder mye på at EU-parlamentet også sier ja.

Et endelig ja får dramatiske konsekvenser for flere bilprodusenter, og særlig de tyske og svenske som i hovedsak bygger store, tunge, raske og tørste biler. Bøtene for ikke å oppfylle kravene vil svi og forrykke konkurransesituasjonen produsentene mellom.

De nye CO2-kravene betyr også farvel med SUV som tiltype i EU og vil gjøre det ekstremt kostbart å kjøpe bil med firehjulsdrift med mindre den er elektrisk drevet.

Samtidig vil skjerpede krav tvinge gjennom ny og forbedret motorteknologi, og hybride- og elektriske biler kan bli vanlig om få år.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete har tidligere sagt at Norge uavhengig av hva EU beslutter, har som mål å senke utslippet fra nye biler til det opprinnelige EU-kravet innen 2012.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse