Solens farer: Steike, solbrent igjen!

SOL OG BARN: Hold småbarn og babyer unna direkte sollys. De er ekstra sårbare da huden er veldig skjør. En solhatt med store bremmer og et lett skjerf som dekker halsen gir god solbeskyttelse.

Bruk solkrem, og oppsøk skyggen hyppig mellom klokken 11 og 15. Da er solens UV-stråler sterkest.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.06.2009 kl 14:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

PRETTY IN PINK: Lila i filmen "The Heartbreak Kid" (spilt av Malin Akerman) smører seg inn med babyolje på bryllupsreisen til Mexico. Ingen god idé...

KVINNEGUIDEN.NO: Kritthvite nordboere er ikke bortskjemte med sol, og tar ofte helt av når de solen steker.

Klart vi skal kose oss utendørs om sommeren, men det er med solen som det meste annet i livet: Alt med måte.

Hudpleie? Sjekk Kvinneguiden.no

Forebygg mot skader

Solen gir oss glede og gjør oss avslappet, dessuten får vi i oss masse gode D-vitaminer. Samtidig er det viktig å være klar over farene og skadene som solen utsetter oss for.

Om man ikke beskytter seg i ung alder, kan dette få alvorlige konsekvenser senere i livet; tidlig aldring i form av rynker, utslett og arr, pigmentflekker, og i verste fall hudkreft.

Les også: Mannens hud mest kreftutsatt

Tenk derfor over at når du er utendørs og nyter solen, enten du er på ferie eller slapper av hjemme, leker med barna dine i hagen eller jobber utendørs, er det flere ting du kan gjøre slik at du kan ha det bra i solen på en trygg og god måte.

Ta forholdsregler

Slik beskytter du deg selv og din familie fra å bli solbrent og høyere risiko for hudkreft i fremtiden;

  • Bruk skyggen hyppig mellom klokken 11 og 15.00 på dagen når solens UV-stråler er sterkest, ta dere pauser under en parasoll eller lignende.
  • Bruk solkrem med minst SPF 30 på deg selv og SPF 50 for barna eller personer med lys hud, samtidig må faktoren ha høy UVA-beskyttelse. Påfør solkrem annenhver time eller oftere om dere bader eller svetter mye. Bruk vannfast solfaktor om dere er mye i vannet.
  • Beskytt huden med plagg, gjerne en stor og trendy solhatt som skåner ansiktet ditt mot tørrhet og tidlig aldring , en t-skjorte på brystet og UV-beskyttende solbriller.

Les også: Slik forbygger du rynker

  • Hold småbarn og babyer unna direkte sollys. De er ekstra sårbare da huden er veldig skjør. En solhatt med store bremmer og et lett skjerf som dekker halsen gir god solbeskyttelse.
  • Vær på utkikk og sjekk føflekkene for tegn på solskader, kontakt lege dersom du er bekymret eller ser forandringer.
  • Husk å drikke mye vann når du er i solen for å unngå dehydrering.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse