Helgens mattips

Stekte røde tomater

CHEF: Kokk og medeier av catering-konsulentfirmaet Flavours. Medlem av Det Norske Kokkelandslaget, med OL-gull i 2008. (Foto: Silje Eide)

Med denne tomatretten har du ditt på det tørre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Å tørke er som alle vet en velbrukt konserveringsmetode. Stor produksjon når sesongen for en råvare setter inn for fullt, tvinger oss til å være kreative. Tomater er en slik matvare, som kan rekke året rundt hvis vi klarer å ta vare på den.

Du har sikkert smakt soltørkede tomater? I Italia har jeg sett tomater ligge til tørk overalt - på terrasser, hustak og fjell.

Tradisjonelt har slik tørking av lokale råvarer vært helt nødvendig, og store smaksopplevelser har nærmest kommet på kjøpet. I dag tørker vi ofte med smaken som mål.

Når du tørker noe, forsvinner vanninnholdet og du oppnår en mer konsentrert smak. Dette er ikke alltid en forbedring av råvaren - men iblant blir resultatet supert.

Bombe av smak

Tomatene er et godt eksempel. Jeg liker å tørke dem selv, og bruker ovn, ikke sol. I stedet for å tørke dem helt, semitørker jeg dem - slik at de fremdeles er litt saftige.

Resultatet er en bombe av smak - noe Ole-Martin sikkert har problemer med å sette vin til.

Men også Ole trenger noen reelle utfordringer i ny og ne!

Når tomatene blir tørket på denne måten, kommer alle grunnsmakene fram: sødme, god og naturlig syre, og den litt kjøttaktige, proteinlignende smaken som kalles umami.

Sammen med tilsatt salt og bitre urter får vi en utrolig god rett, ypperlig som et vegetaralternativ. Den kan for eksempel serveres med en risotto, så har du et helt måltid. Eller bruk tomatene som en deilig, enkel forrett, slik som her.

Syltynne saker

Andre gode, tradisjonelle råvarer til tørking er fisk og sopp. Sprø chips er en kokkefavoritt, som kan lages av en rekke grønnsaker og frukter - for eksempel rødbeter, persillerot, epler, pærer og ananas.

Det finnes spesielle tørkemaskiner som fungerer veldig godt for bær og sopp, men alternativt kan du sette ovnen på 50-60 grader og bake råvaren til den er sprø. Det viktige er å skjære opp ingrediensene syltynt.

Når vi er i det tørre hjørnet: Hva med en melbatoast - en syltynn toast av brød som tørkes sprø i ovnen? Chips av spekeskinke eller bacon er også utrolig godt.

Og mange av oss liker fiken, dadler, rosiner og svisker, som har gjennomgått en god tørketid. Dessuten er jo de fleste krydderne vi bruker, opprinnelig myke og ferske vekster - som nellik, vanilje, pepper og stjerneanis.

Nok tørrprat, over til matlagingen. Her får du en frisk sommerrett med grønnsaker i fokus.

Oppskrift

Tørkede tomater med salsa verde

Ingredienser:

6 gode, modne, norske tomater eller solmodne plommetomater

1 hvitløksfedd i tynne skiver

2 laurbærblader i strimler

1 kvist timian

salt og nykvernet sort pepper

1/2 ts sukker

noen dråper god olivenolje

4 kokte rensede artisjokkhjerter

16 store hjemmelagde potetchips (skåret med en fin ostehøvel og frityrstekt)

Salsa verde:

30 g persilleblader

1 fedd hvitløk

1 neve assorterte urter, f.eks. basilikum og kjørvel

1 ss grov dijonsennep

2 salte ansjosfileter

ca. 1 dl olivenolje

Framgangsmåte:

Skjær så vidt av topp og bunn på tomatene, del dem i to på tvers, legg på en stekerist over et brett. Legg på urter og hvitløk, krydre med salt, pepper og sukker, ha litt olivenolje over. Tørkes i ovnen på 100 grader i ca 1 time til de har begynt å skrumpe inn, men fremdeles har saft i seg.

Alle ingrediensene til sausen kjøres sammen i mikser eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Server de bakte tomatene på tallerkener, sammen med artisjokker og sprø potetchips. Legg salsa verde-sausen rundt. Hell litt olivenolje over artisjokkene og tomatene, og pynt gjerne med friske urter som gressløk, kjørvel og estragon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...