Intervju med Ben Stiller: Stiller i egen klasse

PÅ'N IGJEN: Ben Stiller gjør comeback som godmodige Larry i "Natt på museet 2", premiereklar 29. mai. (Foto: Filmweb)

Målt i dollar er Ben Stiller (43) en av verdens morsomste. Selv mener han faren Jerry har overtaket.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

TORDENTALE: Stiller sier han foretrekker å regissere, slik han gjorde i jungelkomedien "Tropic Thunder" (2008). (Foto: Filmweb)

Se bildet større

SLEKTSTREER: Stiller er lysten på å jobbe med Robert De Niro igjen. Ifølge imdb.com kan "Little Fockers" ventes i 2011. (Foto: Filmweb)

Se bildet større

PAPPAGUTT: "Zoolander" (2001), hvor Stiller hadde med kompisen Owen Wilson, er angivelig pappa Jerrys favoritt. (Foto: Filmweb)

Se bildet større

FØRSTEELSKER: I "Along Came Polly" (2004) sjekket Stiller, etter diverse forviklinger, opp selveste Jennifer Aniston. (Foto: Filmweb)

Se bildet større

NATTÅPENT: "Night at the Museum" (2006) spilte inn vanvittige 575 millioner dollar. Stiller utelukker ikke flere runder. (Foto: Filmweb)

Se bildet større

FLYR HØYT: Stiller får seg en ny venninne i flypioneren Amelia Earhart (Amy Adams) i Washingtons Smithsonian Institution. (Foto: Filmweb)

Se bildet større

STILLER STERKT: Ben Stiller har det med å havne i rare og pinlige situasjoner i filmene sine.

Benjamin Edward Stiller gjør energisk entré på et London-hotell, iført åpen skjorte og mørkeblå dongeri. Etter å ha spilt inn 575 millioner dollar med eneren, har han ingen problemer med å forsvare tilblivelsen av "Night at the Museum 2".

— Vi hadde det veldig gøy med den første, og det virket som om folk hadde det gøy på kino. Vi lærte mye, også. Derfor trodde vi at vi kunne gjøre det bedre, sier Stiller, som følgelig tar et nytt skift som den varmhjertede nattevakten Larry.

Gjestespill

Denne gang er det i Smithsonian-komplekset i Washington DC figurer og gjenstander våkner til liv i de små timer.

Igjen kaster Robin Williams, Owen Wilson og Steve Coogan glans på flankene, mens Hank Azaria og Christopher Guest er mobilisert som forsterkninger. En annen cast-tilvekst er Oscar-nominerte Amy Adams i rollen som flypioneren og, etter hvert, kjæresteemnet Amelia Earhart.

— Det beste med det var å ha noen å oppleve alt sammen med. Sist sprang jeg stort sett rundt alene og ble liksom litt ensom, sier Stiller og humrer.

— Vi følte det var en idé å få inn noen Larry kunne etablere et slags forhold til og "kaste ball" med. Og Amy var jo så god i "Enchanted". Jeg gikk og så den sammen med datteren min, som syntes det var stilig at vi fikk henne med siden hun er så stor fan.

Slekten er best

Gråstenket i tinningene minner om at Stiller er trygt forankret som familiemann. Så er det litt av et slektstre han har klatret selv.

Gubben er Jerry Stiller

— komiker par excellence og kjent for den moderne TV-titter fra "Seinfeld" og "Kongen av Queens". Spurt om hvem som er den morsomste av dem, trenger junior niks betenkningstid.

— Det er fatter'n. Han er morsom bare ved å stille opp. For øvrig har han vært en flott pappa. Da jeg var gutt og drev på med Super 8-filmer, spanderte han alltid utstyret.

— Hva mener han om filmene dine i dag?

— Vel, det er noen han forstår bedre enn andre. Han var veldig begeistret for "Zoolander". Jeg tror han likte at den fikk en liten kultforfølgelse. Han var så bra i den. Jeg digger at vi spilte i den sammen.

Savner De Niro

— Du er skuespiller, regissør, skribent og produsent

— hva er mest deg?

— Helt ærlig foretrekker jeg å regissere. Etter hvert som jeg er blitt eldre, har jeg satt stadig større pris på det. De siste årene har jeg hatt gleden av å utvikle manus sammen med noen utrolig begavede forfattere. Det har vært en veldig givende prosess.

— Det ryktes om et gjensyn med The Fockers på sikt?

— Ja, vi pusler med manuset nå. Det ville være stort å få jobbe mer med De Niro. Dessuten ville Owen Wilson bli en sentral del av den filmen. Vi jobbet faktisk ikke sammen på denne, selv om vi har scener sammen. Vi var aldri på samme sted til samme tid.

Balansekunstner

— Fjorårets "Tropic Thunder" presenterte filmbransjen i et tvilsomt lys

— hva er dine frustrasjoner med den?

— Avgjørelser basert på penger kan ødelegge filmer. Samtidig er de viktige fordi kommers og kunst går hånd i hånd. Når balansen blir forstyrret, kan det være frustrerende

— å måtte navigere i den verdenen.

— Hvordan takler du det, siden du lykkes så ofte?

— Jeg tror det handler om valgene

— å vite hvilken arena du spiller på. Når du lager en film som dette, har den så digert budsjett at den må tjene penger for å bære seg selv. Da må du være deg bevisst at du jobber for et publikum.

— Betyr det at vi kan vente oss en "Museet 3"?

— Vet du hva? Hvis nok mennesker ville se den, ville jeg gladelig ordne den.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse