Stiller spørsmål ved tradisjonene

KrFU-leder Peter Walseth (22) trives godt på Berg, med kort vei til Ullevaal Stadion, men han sier ikke nei takk til en kafétur i sentrum. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Peter Walseth (22) fra Berg er nylig gjenvalgt til leder av Oslo KrFU. Han er student og fotballfrelst, og bekymret over at partiet hans oppfattes som moralistisk.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Berg/Tullinløkka: 22-åringen, som flyttet til Oslo fra Skedsmo som tolvåring, går første semester på historiestudier på Universitetet i Oslo. Han flyttet til Nordre Aker med familien i 2003, og i høst fikk han sitt eget krypinn i en sokkelleilighet på Berg sammen med en kamerat.

- Det er en del som søker spesielt etter jenter når de skal leie ut, men det hjelper alltid når jeg fortelle at jeg er aktiv i Kristelig Folkeparti, smiler den unge mannen over en kaffekopp på Tullins kafé. Han drar gjerne til høyskolens nye lokaler for å lese, nå som eksamen nærmer seg med stormskritt.

Tidlig krøkesPeter Walseth har ledet KrFs ungdomsparti i Oslo det siste halvåret. 25. oktober ble han gjenvalgt for ett år. Han står også som 5. vara til bystyret, og håper å få møte i Rådhuset noen ganger i løpet av inneværende fireårsperiode. Allerede som 13-åring ble han aktiv i partiet, under lokalvalgkampen i 1999. Han deltok på skoledebatter og stod på stand på Karl Johan sammen med Ann-Katrine Tornås, KrFs gruppeleder i bystyret. Åtte år etter første valgkamp var Walseth aktiv også i høst. Valget ble likevel ingen stor suksess. I Nordre Aker falt KrFs representant ut av bydelsutvalget.

Utgått på dato

- Vi må ta innover oss at det ikke gikk så bra, og spørre hva vi har gjort feil. Jeg tror mange opplever KrF som et moralistisk parti. Selv om de er enige i politikken vår syns de det er vanskelig å stemme på oss, sier Walseth, og mener at partiets troverdighet har fått en knekk.

- KrF et et moderat sentrumsparti, og vi må vise at det er åpent for alle. Vi er ikke ekstreme og vil ikke bli populistiske for å få høyere oppslutning.

Han mener også at tiden har rent ut for noen av partiets tradisjoner.

- KrF har en bekjennelsesplikt som ikke hører hjemme noe sted lenger. Det blir som Arbeiderpartiet som fortsatt synger Internasjonalen på sine landsmøter. Det blir bare komisk. Men selvfølgelig er det viktigste hva vi snakker om og hvilke saker vi fokuserer på.

Walseth mener partinavnet kan virke frastøtende på mange, men at holdninger må komme før navneendring.

Han er også motstander av statskirkeordningen.

- Det er en tullete sammenblanding av stat og kirke. Et partnerskap som ikke hører hjemme i dagens samfunn, sier Walseth, som selv er medlem i Filadelfia, en frimenighet som ikke ligger under Den Norske Kirke.

Fotball

Fra hybelen på Berg har den engasjerte 22-åringen kort vei til Ullevaal Stadion. Det er bra når en er fortballinteressert.

- Jeg prøver å dra på gudstjeneste en gang i uken, men det har blitt litt vanskelig i fotballsesongen, sier Walseth og innrømmer at han nok heller velger fotball foran kirken. Og laget er Lillestrøm, med Lyn som en god nummer to.

- Lillestrøm fordi jeg bodde der til jeg var tolv, og man bytter ikke bare lag. Lyn fordi jeg har sansen for det klubben driver med, og fordi det er der jeg bor nå. Jeg har vært på 8-9 av 13 hjemmekamper i år.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse