Stiller ut det du ikke kan se

Slik ser det underjordiske røret ut fra innsiden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fysiker Bjørn H. Samset er med på å gjenskape «the Big Bang» i et underjordisk rør i Sveits. Men aller helst drømmer han om at naturen var et byggesett i Lego.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2009 kl 11:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Fra utstillingen av «Den usynlige kroppen». Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

På Kjelsås kan du se hvor mye blod hjertet ditt pumper. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Bjørn H. Samset viser at det vi kan se med øynene - i det store og hele er ganske begrenset. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

KJELSÅS: Fakta først: Fredag åpner Teknisk Museum en flunkende ny utstilling om kroppen. Men ikke en helt vanlig utstilling om kroppen. Her kan vi se nærmere på det som er så smått at det ikke er synlig med det blotte øyet. Et tidlig mikroskop og verdens første tegning av en hudcelle, fra 1700-tallet, til mer avanserte teknikker og DNA-molekyler er å finne her.

Etter en sniktitt i utstillingen to dager før åpning fikk Nordre Aker Budstikke også sansen for en installasjon der de besøkende ved å legge hendene på et felt kan få se hvor kraftig blodet pumpes ut av deres eget hjerte. Makabert, men fascinerende!

Verdens begynnelse

Så til det svevende: Hva er det vi mennesker kan se med øynene våre?

– Vi kan se små ting som en marihøne, til store ting som månen. Det er «vår verden». Men det er ikke alt, sier postdoktor og fysiker Bjørn H. Samset ved Institutt for eksperimentell partikkelfysikk ved UiO.

Han er med i forskningsprosjektet ved CERN-senteret utenfor Genève, Sveits, der forskere fra hele verden prøver å «gjenskape» universets opprinnelse, Big Bang, for å se hva som skjedde rett etter det store smellet, og å finne frem til de aller minste bestanddelene i naturen.

Som en innledning til utstillingen om kroppen var Samset invitert til å holde foredrag for de ansatte på museet.

Savnet: byggekloss

Med teleskoper kan vi se ut og langt vekk inn i verdensrommet. Med mikroskoper kan vi se små organismer, og studere celler inne i kroppen. Med radar kan vi se ved hjelp av lydbølger.

– Det er utrolig mye som lyset ikke fanger opp og som vi ikke kan se med øynene.

– Enhver fysikers drøm er å få en legoboks med alle naturens bestanddeler og en bruksanvisning for hvordan den kan bygges opp, sier Samset.

Men naturen anno 2009 er ikke fullstendig.

– Hvem har vel ikke hatt et legobyggesett, eller en flatpakning fra Ikea? Når du er nesten ferdig mangler den mest sentrale delen. Den er ikke i boksen! Samset slår ut med armene.

Det er en partikkel fysikerne ikke har funnet. Siden 1897, da det periodiske systemet ble satt opp har stadig nye og mindre «deler» av naturen blitt oppdaget.

– Er vi ved slutten? Har vi oppdaget alt? spør Samset retorisk.

– Det er i alle fall en partikkel vi ikke har funnet. Vi har lett og lett og lett, sier han oppgitt.

Kan endre alt

Partikkelen heter Higgs og er så ørliten at det er langt utenfor undertegnedes fatteevne (selv om han satt i salen). Men Samset og forskerkollegene er overbevist om at den er der.

De har utelukket noen måter for hvordan de kan finne den. Nå er det opp til vidundermaskinen ved Genève.

– Enten så finner vi den... Eller så må vi tenke helt på nytt, sier Samset, selv om en slik utvei vil endre måten fysikerne ser på verden. – Det er så mye vi ikke vet, sukker han.

Brutal force

Inne i det 27 kilometer lange «røret» stabilt plassert under bakken i Sveits er planen å sende partikler i stor fart i hver sin retning.

På gitte steder skal partiklene kollidere. Når farten blir stor nok vil energien som skapes i kollisjonene likne det som skjedde da universet ble skapt. Partiklene vil dele seg, Higgs kan oppdages, og forskerne vil kunne studere hva som skjedde i sekundene etter «Big Bang». Forstå det den som kan.

– Det blir som å kræsje to biler mot hverandre i stor fart, for så å plukke sammen delene for å se hvordan de var bygget opp, sier Samset billedlig. Eller:

– Det som må til er «brutal force». Det vi gjør er å kræsje to jordbær så hardt sammen at vi får ut ikke bare nye jordbær, men kanskje noen pærer, antipærer, nøtter, og kanskje en tropisk frukt. Det er den tropiske frukten vi leter etter. Vi skal bruker energien til å lage uventede ting.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse