ANNONSE
Annonse

Stjal 361 fagbøker – nå må mannen i fengsel

Mannen stjal bøker fra Akademika på Blindern, og plasserte opp lapper med de samme bøkene til salgs like utenfor. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

En mann i 50-årene er i Oslo tingrett dømt til seks måneders fengsel etter å ha stjålet bøker til en verdi av over 220.000 kroner fra Akademika på Blindern. Bøkene solgte han videre til studenter på campus.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2016 kl 10:39

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BLINDERN: Mannen ble pågrepet i februar i år, etter at bokhandelen Akademika i Problemveien på Blindern oppdaget et omfattende svinn.

Mannen, som denne uken satt på tiltalebenken i Oslo tingrett, tilsto forholdet han var siktet for.

Tilsammen skal han ha stjålet 361 fagbøker til en samlet verdi av 223.925 kroner.

I tillegg er han dømt for å ha tatt en kalkulator fra bokhandelen på Universitetet i Oslo.

Solgte bøkene utenfor bokhandelen

Mannen i 50-årene skal ha hengt opp lapper om at han ønsket å selge de samme bøkene, på campus like ved Akademika, der bøkene var stjålet. Ansatte ved butikken fattet derfor mistanke, og avslørte forholdet.

«I straffeskjerpende retning legger retten vekt på at siktede over en lang tidsperiode – halvannet år – har vist et fast forbrytersk forsett. Han har i tillegg videresolgt deler av bøkene han har tatt til studenter. Bøkene hadde totalt sett en høy verdi, og fortjenestepotensialet var stort. Retten finner videre at både allmennpreventive og individualpreventive hensyn gjør seg gjeldende i saken», står det i domsavsigelsen.

Mannen skal ha solgt 70 av de stjålne bøkene videre til studenter. Da han ble pågrepet ble et stort antall bøker beslaglagt i mannens leilighet. Disse bøkene har Akademika fått tilbake. Det går frem av dommen at retten ikke har fått klarhet i hvor stort det reelle økonomiske tapet for Akademika har vært.

Dømt til fengsel

Mannen er dømt til å betale 30.000 kroner i erstatning til Akademika. Det opplyses videre at Akademika kan reise sak om restkravet etter reglene i tvisteloven.

I tillegg må han betale inn 11.350 kroner, som anses som fortjenesten han har fått ved videresalg av de stjålne bøkene. Beløpet går til å dekke erstatningskrav fra bokhandelen.

Mannen dømmes også til fengsel i seks måneder, hvorav 60 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse