Stjeler ski i vinterferien

I vinterferien er du eksrta utsatt for tyverier i skibakken.

Vinterferien nærmer seg. Det gjør skityvene også, melder politiet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2008 kl 11:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: – Tyveri av ski når en topp i vinterferien. Når det er fullt av mennesker i alpinanleggene, blir det straks litt kaotisk og uoversiktlig. Det er gunstige arbeidsforhold for skityver, sier politiførstebetjent Per Christiansen ved Oppdal politistasjon.

En ringerunde til politistasjoner ved vinteranlegg som Hemsedal, Hovden, Oppdal og Tryvann Vinterpark i Oslo bekrefter det samme: I vinterferien, julen og påsken er du ekstra utsatt for skityver.

– Det er egentlig ganske logisk. Jo flere ski på et sted, desto lettere å stjele, sier Guttorm Guttormsen ved Majorstua politistasjon i Oslo.

De fleste av landets skoler legger vinterferien til andre halvdel av februar.

Mer motstand

I år vil imidlertid tyvene bli møtt med mer motstand enn tidligere. Falck opprettet nylig Sykkelregisterets vinterlige motsvar, Falck Skiregister.

– Vi er klar over at vinterferien er en utsatt uke og har begynt arbeidet med å få ut brosjyrer og reklamemateriell til flere bakker og anlegg, sier Lars Nordberg i Falck.

Ideen er den samme som for Falck Sykkelregister. For 210 kroner er skiene dine eller snøbrettet ditt registeret i fem år. Et oblat festes på skiene, med et nummer som viser hvem som eier dem. Oblatet er svært vanskelig å rive av.

– Et medlemskap i registeret vil nok virke preventivt. En tyv ser oblatet og vil skjønne at det er vanskelig å videreselge skiene, sier Nordberg.

Du kan registrere skiene dine i Falck Skiregister via de fleste sportsbutikker eller ved å gå inn på nettsiden

Sjekker raskt

Politiet kan når som helst på døgnet ringe registeret for å sjekke nummeret og finne ut hvem som eier skiene eller brettet, også i de tilfellene det skulle være tvil om brukeren er identisk med eieren. Politiet kan også sjekke statusen via nettet.

I sine årsrapporter forteller politiet ofte hvor viktig Falck Sykkelregister har vært for reduksjonen i tyveri på 40 prosent de siste ti årene.

Politiet er begeistret for nyvinningen Skiregisteret også.

– Et register er smart. Da blir det lettere oppklare tyveriet, sier Per Christiansen ved Oppdal politistasjon.

Adskilte ski

En del alpinanlegg har allerede satt i gang tiltak for å komme tyveriene til livs. Blant annet i Hemsedal og Oppdal er det blitt vanligere med låsbare skistativ.

– Tyveriene gikk drastisk ned etter dette. Men jeg syns det fremdeles er mange tomme stativer å se, så mange er nok ganske makelig anlagt. Det er sløvt å la utstyr for 5000-10 000 kroner ligge på bakken ubevoktet, sier Christiansen.

Guttorm Guttormsen fra Majorstua politistasjon er ikke bare politibetjent, men også trener i Ready og er i skibakken flere ganger i uka. Han minner om et annet enkelt tips også:

– Dersom dere er to som kjører sammen, er det lurt å splitte skiene når dere tar pauser og sette dem et stykke fra hverandre. Det er lite attraktivt å stjele et skipar der skiene er ulike, sier Guttormsen, som anbefaler det samme trikset med skistaver.

Newswire

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse