Stjerneskuddet

Håvard Vederhus skal lede Norges største ungdomsorganisasjon fra høsten av. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Håvard Vederhus (18) fra Kjelsås gjorde rent bord og ble Elevorganisasjonens hittil yngste leder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.05.2008 kl 12:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
GREFSEN: Vi møter den nyvalgte lederen av Elevorganisasjonen (EO), Håvard Vederhus, utenfor Grefsen videregående, en skole han har jobbet mye med som leder av lokallaget i Oslo.

– Vi er glade for at det nå blir ny videregående skole i Nydalen. Selv om det er mange sterke følelser knyttet til Grefsen videregående, så har bygget små og slitte klasserom som ikke er tilpasset moderne pedagogikk, sier Vederhus.

Rykket opp

Han kommer rett fra vervet som leder i Oslo, men det mest sensasjonelle er at han selv ennå ikke er ferdig på videregående.

– Det har aldri skjedd før. Vanligvis jobber man et år som frivillig i organisasjonsledelsen før man velges til leder, forklarer 18-åringen.

Og det er en krevende, men spennende oppgave den unge mannen har foran seg som leder av Norges største interesseorganisasjon for ungdom. EO representerer elevene ved rundt 350 videregående skoler. Fra i år blir også ungdomsskolene tatt inn i varmen. Vederhus ble valgt på landsmøtet i mars, men trer inn i den ettårige rollen som leder først i juni.

– Det blir en overgang å gå fra å være skoleelev til å ha fast jobb. Samtidig blir det bra å kunne fokusere fullt på den jobben jeg skal gjøre, sier Vederhus, som innrømmer at det har vært slitsomt å kombinere ledervervet i Oslo med det siste året på videregående.

Han forteller at det også ble litt lite tid til russefeiring, og at han hadde dårlig samvittighet overfor de han var på buss sammen med. Men han kom seg til landstreffet i Stavanger. Riktignok måtte det kombineres med et seminar.

Vil hindre frafall

Vederhus' hjertesaker er opprustning av slitne skolebygg, og å hindre at elever faller fra underveis i skoleløpet.

– Det er viktig at den enkelte elev får tett oppfølging, og at lærevansker og problemer oppdages tidligere. Jeg har hørt om lærere som venter og ser til 5. klasse om en elev lærer seg å lese. Sånn kan vi ikke ha det! mener han.

– Kul statsråd

Vederhus understreker viktigheten av at organisasjonen blir hørt. Da Bård Vegard Solhjell ble ansatt som kunnskapsminister i fjor, var han ifølge Vederhus, rask med å ta kontakt.

– Han ringte Vibeke (Mohn Herberg, nåværende EO-leder, journ.anm.) flere ganger samme dag. Og han kommer og spør oss om hva vi synes i mange saker, det er vi veldig glade for, sier Vederhus, som har fått statsrådens mobilnummer og oppfordring om å ringe om det er noe. – Han er en kul fyr!

Og kanskje vil det hjelpe ytterligere at det nye sentralstyret som trer sammen om kort tid har nok en forbindelse med regjeringen. Axel Schulerud Stoltenberg fra Nordberg, sønn av statsministeren, blir med på laget som Vederhus skal jobbe tett sammen med.

Bred skoleerfaring

Selv om han har hatt en kort vei til ledervervet i EO, har Håvard Vederhus mange års erfaring fra elevrådsengasjement, og det fra mange forskjellige skoler. Han begynte i førsteklasse på Kjelsås skole, før familien flyttet til Belgia, hvor han gikk på skandinavisk skole i fire år. Tilbake i Norge «startet han» i 10. klasse på Engebråten, for deretter å gå det første videregåendeåret på Oslo Handelsgym. De to siste har han tilbakelagt på Oslo katedralskole.

– I Belgia opplevde jeg at det var litt «leke-elevråd», og det liker jeg ikke så godt. Det er viktig at elevenes stemme blir hørt, og det ble vi ikke der, mener Vederhus, og innrømmer at det var med på å tenne det brennende elevpolitiske engasjementet.

I året som kommer blir det Håvard Vederhus som skal fronte elevorganisasjonens saker, og håndtere media.

– Men det tror jeg kommer til å bli veldig spennende. Jeg gleder meg, smiler han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse