Neil Young til Norwegian Wood: Stjernespekket festivalsommer

FESTIVAL: Norwegian Wood har så langt gjort det største skupet: Neil Young.

Årets festivalsommer begynner å ta form: Ozzy kommer til Quart-en, Neil Young og Nick Cave til Norwegian Wood, mens Röyksopp kommer til Øya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.03.2009 kl 13:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

BAKPÅ: Marilyn Manson kommer til Quart i sommer, men hvem andre? Quart-festivalen gikk ned for telling i fjor, og har kommet lovlig sent i gang med bookingen, mener ekspertene. Men denne uken begynte flere navn å falle på plass for Kristiansandfestivalen. (Foto: Universal)

Se bildet større

WOOD: Nick Cave kommer til Norwegian Wood.

Se bildet større

ARVIKA: Depeche Mode spiller på Bergenhus Festning 2. juli, men dropper festival-Norge. De skal imidlertid spille på Arvika-festivalen.

Se bildet større

ØYA: Arctic Monkeys.

Se bildet større

ØYA: Röyksopp

Se bildet større

HOVE: The Killers.

Se bildet større

TEK: Festival-Norges største elektronika-happening blir Röyksopp på Øya, mens gamlisrockerne kan glede seg over at Neil Young kommer til Norwegian Wood.

I disse dager er det påskeinnspurt for Festival-Norges bookingsjefer, som daglig drypper nye navn til mediene. Arrangørene vet godt at hvis de ikke klarer å snekre et innbydende nok festivalprogram innen påske, kan løpet være kjørt.

– Folk begynner å legge sommerferieplanene rundt påske. Hvis festivalene skal bli en del av dem, må de ha noe å friste med innen den tid, fastslår Asbjørn Slettemark, redaktør i musikkfagtidsskriftet Faro Journalen.

Øya troner

Musikkekspertene mener de allerede nå i stor grad kan se hvilke festivaler som vil få suksess og hvilke som vil slite i sommer.

– Øya leder an så langt, mener musikkanmelder i Aftenposten, Cecilie Asker.

– De har både de store navnene, som Arctic Monkeys, Lily Allen, Wilco og Röyksopp, utenlandske snakkiser som The Big Pink, Hello Saferide og Beirut, samt gode norske undergrunnsnavn som Harrys Gym og John Olav Nilsen & Gjengen, sier hun.

– Øya troner på toppen. De har en enorm tillit hos publikum, og har kommet dit at de ikke egentlig trenger å lansere noen artister for å få solgt billetter, sier Asbjørn Slettemark.

De siste årene har Øya solgt ut alle festivalpassene sine rundt påske.

Norwegian Scoop

De to musikksynserne er samtidig ikke i tvil om at det i år er Norwegian Wood som har gjort det største kuppet med Neil Young.

Den relativt beskjedne festivalen i Frognerbadet i Oslo kan i tillegg toppe plakaten med Nick Cave, Duffy og The Pretenders.

– Med de navnene på plass har de gitt seg selv armslag til å fylle på med andre artister i ro og mak, sier Slettemark.

Dagspassene til torsdagen med Neil Young ble solgt ut bare få minutter etter at de ble lagt ut.

Quart-krøll

En festival som ekspertene derimot rister på hodet av i år, er Quart i Kristiansand. Festivalen endte med avlysning og nestenkonkurs i fjor, men satser med nye eiere og høylytte løfter om store artister og et bookingbudsjett på 50 millioner kroner i år.

Men festivalen hadde fram til midten av mars bare presentert en håndfull artister, med Slash fra Guns & Roses med venner og Marilyn Manson på topp.

Denne uken har det imidlertid begynt å renne ut navn fra bookingsjef Tron Aage Nyhus. Mandag ble Korn, Volbeat, Paperboys og Chris Cornell sluppet, og onsdag ble det kjent at Black Eyed Peas kommer.

Nylig ble det også klart at The Godfather of Heavy Metal og Black Sabbath-legenden Ozzy Osbourne kommer til Quart-en sammen med Slash.

– For én uke siden ville jeg sagt at de så ut som de ikke så ut til å klare å lage festival i år, men med det de har lansert denne uken, må man si at de har meldt seg på igjen, sier Asbjørn Slettemark.

– De har likefullt et stort gjerde å klatre over når det gjelder å gjenvinne publikums tillit etter det som skjedde i fjor og etter masse negativ presse. De har også kommet lovlig sent i gang i år, påpeker han.

– Vårt mål er å ha 99 prosent av artistene på amfiscenen klare før påske. Det kommer til å komme masse spennende fra oss nå de nærmeste ukene, kommenterer Quarts bookingsjef, Tron Aage Nyhus.

Finanskrise-artister

Hove i Arendal, som gjenoppstod fra konkursdøden i høst, er en annen festival som kan overraske, tror Cecilie Asker. For øvrig fremholder hun Hove som det beste beviset på at finanskrisen også har truffet Festival-Norge.

– I fjor hadde Hove Jay-Z, som det ryktes kostet rundt 5 millioner kroner, samt en rekke andre dyre artister. I år er de tydeligvis på et langt mer edruelig budsjett. De topper med Killers, som de jo hadde allerede for to år siden, og Fleet Foxes som var på Øya i fjor, påpeker Asker.

Et mer slunkent festivalbudsjett eller ei, både Slettemark og Asker mener de foreløpige programmene til de store festivalene lover bra, og tyder på en god norsk festivalsommer også i år.

Begge understreker at det skjer mye spennende også på de mellomstore festivalene, som Slottsfjell i Tønsberg, Bukta i Tromsø, Parken i Bodø og Storåsfestivalen i Melhus.

– Jeg tror sommerfestivalene vil posisjonere seg som en stadig viktigere del av folks sommervaner, sier Slettemark.

FESTIVALSOMMEREN 2009

Midt i mars er dette de bookede artistene hos de største pop-og rockfestivalene.

ØYA:

Hvor og når:I Middelalderparken i Oslo, 11.–15. august.

Artister: Arctic Monkeys, Röyksopp, Kåre & The Cavemen, Satyricon, Lily Allen, Bob Hund, Wilco, Marit Larsen, Datarock, Rise against, Band of Horses, Beirut, Bon Iver, Harrys gym, John Olav Nilsen & Gjengen, Hello Saferide, Jenny Wilson, Pony the Pirate,

Nett: www.oyafestivalen.no

HOVE:

Hvor og når: På Tromøya i Arendal, 22.–25. juni.

Artister: The Killers, Slipknot, Franz Ferdinand, All that Remains, Bring me the Horizon, Crookers, Disturbed, Fjorden baby!, Fleet Foxes, Hockey, Q-tip, Metronomy, Parkway Drive, White Lies, Eagles of death metal, I was a king, Fujiya&Miyagi, M. Ward, The Gaslight Anthem, Benea Reach, Casiokids, M83, The New Wine, The Ting Things.

Nett: www.hovefestivalen.no

NORWEGIAN WOOD:

Hvor og når: I Frognerbadet i Oslo, 11.–14. juni.

Artister: Neil Young, Nick Cave & The Bad Seeds, Duffy, The Pretenders, Lars Lillo-Stenberg, Heroes&Zeros.

Nett: www.norwegianwood.no

QUART:

Hvor og når: På Odderøya i Kristiansand, 30. juni – 4. juli

Artister: Slash & Friends, Black Eyed Peas, Marilyn Manson, Placebo, Volbeat, Korn, Chris Cornell, Pony the Pirate, The Shitsez.

Nett: www.quart.no

MELLOMSTORE FESTIVALER

Det finnes mange godbiter også hos flere av de mellomstore festivalene i år. Sjekk ut:

SLOTTSFJELLFESTIVALEN:

Hvor og når: Tønsberg (16.–18. juli)

Nett: www.slottfestivalen.no

STORÅSFESTIVALEN:

Hvor og når: Melhus (30. juli–1. august)

Nett: www.storaasfestivalen.no

BUKTA OPEN AIR:

Hvor og når: Tromsø (2.–4. juli)

Nett: www.bukta.no

PARKENFESTIVALEN.

Hvor og når: Bodø (21.–22. august)

Nett: www.parkenfestivalen.no

OSLO LIVE:

Hvor og når: Kontraskjæret (1.–4. juli)

Nett: www.oslolivefestival.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse