– Store ødeleggelser - vi bærer ut hardt skadde mennesker

FJELLKLATRER: Teodor Glomnes Johansen (23) er midt i jordskjelvet i Nepal. – Det er tøft og veldig tungt! FOTO: NORDRE AKER BUDSTIKKE/PRIVAT/ARKIV

Teodor Glomnes Johansens (23) fra Ullevål, som er på Mount Everest for å bestige fjellet, rapporter fra basecamp. NTB melder om flere døde i fjellklatrercamp-området.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.04.2015 kl 09:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER/ULLEVÅL/NEPAL: Skredet som er utløst på grunn av jordskjelvet i Nepal er ifølge Teodor Glomnes Johansen (23) mye større enn man først antok. Teodor, som er på Mount Everest for å bestige fjellet, rapporter fra basecamp.

Store ødeleggelser

– Det er større ødeleggelser enn vi trodde, og store redningsaksjoner i fjellet der campene er. Leger og helsepersonell er på plass. Vi hjelper alle til så godt vi kan, sier Teodor på telefon til Nordre Aker Budstikke lørdag klokken 12.00.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Det er flere camper i området - med fjellklatrere.

Hard skadde mennesker

– Vi bærer ut hardt skadde mennesker, menn, kvinner, sherpaer side om side. Det er mye snø og en kaotisk situasjon. Dette er veldig tøft og tungt. Vi vet jo ikke om det kommer flere skred heller, og alle hjelper til med å evakuere, sier Teodor.

Han vet ikke om noen er døde som følge av skredet. Men like før klokken 13.00 lørdag, melder VG via NTB om at åtte personer skal ha omkommet i snøras ved basecamp for fjellklatrere ved Mount Everest.

Det er som nevnt flere camper i området der Teodor er, både lenger opp i fjellet og i andre områder. Ifølge Teodor så er det usikkert på om - og eventuelt hvor mange - andre nordmenn som er i de forskjellige fjellklatrercampene.

Les også: Hanne Kristin Rohde: Jeg skulle få kjørt meg langt forbi min daglige tålegrense.

Usikkert til

– Men noen av campene ligger mye mer utsatt til enn der vi har holdt til, i forhold til skredet som har gått, sier Teodor.

Det var lørdag morgen avisen først skrev om Teodor midt i jordskjelvet i Nepal. Teodor Glomnes Johansen fra Ullevål er i Himalya, i sitt forsøk på å bestige Mount Everest.
Teamet til Teodor Glomnes Johansen er nå i Mount Everest Basecamp og opplevde lørdag formiddag det kraftig jordskjelvet som har rammet Nepal i dag.

Paniske tilstander

– Vi var i teltet og spiste mat da hele bakken begynte å riste vanvittig. Vi løp ut for å få folk ut av teltene, og ble møtt av en enorm hvit vegg av snø, forteller Johansen.

Raset har gått fra Everests nabofjell Tomori, forteller Johansen på telefon til Nordre Aker Budstikke fra Basecamp. Raset gikk rundt klokken 08 norsk tid, lørdag morgen.

– Hele Base Camp her er dekket av snø, sier han.

Han forteller at flere telt er fullstendig knust av snømassene.

– Da vi så raset var det bare å hive seg inn i teltene og gå i forsvarsstilling. Vi har et bord i teltet om vi la oss under. Det var en ekstremt ubehagelig opplevelse, og vi kunne føle på at det er store krefter i sving, sier han.

– Vi var på grensen av panikk.

«Et jordskjelv med en styrke på 7,7 har rammet det sentrale Nepal. Skjelvet lørdag formiddag hadde sitt episenter om lag 80 kilometer øst for byen Pokhara, og det var så kraftig at rystelsene kunne merkes i New Delhi og flere andre byer i nabolandet India» melder NTB. VG skriver lørdag morgen at flere bygninger har kollapset i Katmandu.

Les hele saken her.

Havnet midt i dødsskred i fjor

I sitt forsøk på å bestige Mount Everest på denne tiden i fjor, havnet Teodor Glomnes Johansen midt i den verste skredulykken på Mount Everest, noen gang. Da mistet 13 sherpaer livet i raset. Ulykken ble markert både i Basecamp og i Katmandu tidligere denne uka.

Her kan du følge Teodor Glomnes Johansens bevegelser i Himalaya på kart!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse