Stort HD-bilde i stua

Hvorfor nøye deg med et lite og lavoppløst bilde i stua? Vi sjekker ut fire HD-klare projektorer i prisklassen under 10 000 kroner.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.11.2009 kl 14:50

AUDIOVISUELT.NO:

I februar kjørte Audiovisuelt en samletest av billige projektorer. Kriteriet den gangen var kun at de ikke skulle koste mer enn 6000 kroner, noe som resulterte i at vi valgte enheter på kryss og tvers av ulike segmenter.

Denne gangen har vi satt et mer spesifikt krav til testen. Vi skal nå se på fire rimelige HD-klare projektorer rettet mot stuebruk, hvor prisen ikke overstiger 10 000 kroner. Vi sitter i dag med modeller som strekker seg fra 4600 til rundt 9000 kroner, med både 720p- og 1080p-oppløsning. Vi skal se hvor god bildekvalitet du får for pengene dine. Er det dyreste det beste?

Se videoen i topp for å se resultatene.

Men først en liten oppklaring

— denne samletesten inneholder kun fire projektorer. Vi ser at dette er færre produkter enn ønskelig, og forklaringen er at vi så oss nødt til å dele denne testen opp i to runder. Leveringsproblemer for flere produsenter gjorde det vanskelig for oss å samle de ønskede modellene samtidig. Vi planlegger en oppfølgingstest med flere aktuelle modeller

Testmetodikk

Alle projektorer blir levert med et ferdigprogrammert forhold mellom farger, lysstyrke, kontrast og flere andre aspekter. Så godt som alle forbrukere har forskjellige lerret, ulik belysning i rommet og mange andre faktorer som påvirker bildet.

For å kompensere for dette er det alltid lurt å kalibrere projektoren. Dette kan gjøres via programvare, men det beste alternativet er å kjøpe et kalibreringsverktøy

— slik som for eksempel Spyder 3 Elite. Før testing kalibrerer vi projektorene slik at fargene og bildet vi vurderer, er det mest mulig riktige bildet enheten kan oppnå.

LES OGSÅ: Hjemmekino for folk flest

Med alle projektorene har vi sett deler av James Bond

— Quantum of Solace, snowboardfilmen Double Decade samt BBC-serien "Planet Earth". Samtlige er sett via en Samsung BD-P1500 Blu-ray-spiller.

Disse filmene dekker et bredt spekter av farger, nyanser og belysning. Med Quantum of Solace får vi sett mange mørke scener med spennende belysning, og lyse scener med høy hastighet. Double Decade lar oss se åpne, hvite landskap med sterke kontraster i høy hastighet. BBC-serien er et rent mesterverk bildemessig, noe som lett lar oss skille enheter fra hverandre. I tillegg har vi også lagt ren farge over hele bildet for å se hvordan fargene fungerer individuelt.

Les hele testen på Audiovisuelt.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon