Stortest: Ikke alltid best med Full HD

BEST I TEST: Grundig Vision 6 42

Vi har testet fire 42-tommere med HD-format. De beste TV-opplevelsene mener vi Grundig gir, enda skjermen ikke har Full HD.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.05.2008 kl 10:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

GODT VALG FOR FILM OG SPILL: Sony KDL-40D3550

Se bildet større

SYLSKARP: Toshiba REGZA 42Z3030DG

Se bildet større

LYSSTERK: Crea Tierra K42F er godkjent til variert tv-titting

Se bildet større

Samlet vurdering:

Se bildet større

KJØPE: En bra 42-tommer kan du få for rundt kr 15.000.

Se bildet større

FOLKE-TV: En 42-tommer gir store opplevelser, og bra tv-er i denne størrelsen kan du få for rundt kr 15.000.

LYD & BILDE: Vi har testet fire LCD-skjermer i prismessig mellomklasse, fra 14.000 til 17.000 kroner. Bildekvaliteten er viktigst – både hvor gode skjermene er i utgangspunktet, og hvor bra de kan bli med riktige innstillinger. Vi har også vurdert lydkvaliteten, og hvor lett tv-en er å bruke i det daglige.

LES FLERE TESTER PÅ LYD & BILDE

LES OGSÅ: Hva er HD?

Knallgod allrounder

Grundig Vision 6 42

Terningkast: 5

Skjermen fra Grundig er i stedet for Full HD utstyrt med et enklere HD-ready panel. Uten at det gir særlig grunn til bekymring!

Der flere av konkurrentene har skrudd kontrollene på maks for å imponere, har Grundig vektlagt et naturlig bilde. Ingen av de andre skjermene gir like bra bilde med fabrikkinnstillingene, og selv etter at alle er kalibrert står Grundig igjen med det totalt sett beste bildet. Grundig-skjermen gjør rett og slett forbausende lite feil, og kombinasjonen av god skarphet (uansett videokilde), naturlige farger og et virkelig imponerende svartnivå, gjør dette til den soleklart beste allround-tv-en i testen.

PRIS: kr 14.000

Oppsummert:

+ Naturlige farger

+ Meget bra svartnivå

- Begrenset lysstyrke

Les også: Sportskanalen for de frelste

Sterkere enn virkeligheten?

Sony KDL-40D3550

Terningkast: 5

Utfordreren fra Sony har en kompakt design og gode spesifikasjoner. Men er det nok til å hevde seg mot stadig tøffere konkurrenter?

På tross av mange gode egenskaper, er det ikke til å komme unna at bildeskarpheten kunne vært bedre. Spesielt på lavoppløste tv-bilder trekker Sony et kortere strå enn de øvrige testdeltakerne, med merkbart dusere og mindre detaljrike bilder. Her er det tydeligvis en del å hente i forhold til Sonys dyrere modeller, som alle har imponert på dette området. Skjermen redder seg likevel betraktelig inn med det formidable svartnivået, som få i testen kan måle seg med. Dette gjør D3550 til en velegnet kandidat for de som vil ha en rimelig og god skjerm med hovedvekt på film og tv-spill.

PRIS: kr 14.000

Oppsummert:

+ Kontrastrik

+ Lyssterk

- Tidvis noe uskarpe bilder

Les også: Speilrefleks for alle

Fargesterk filmskjerm

Toshiba REGZA 42Z3030DG

Terningkast: 4

Denne skjermen er en av Toshibas toppmodeller, men hissig priskrig på nettet har gjort at den er tilgjengelig til svært hyggelige priser. Dermed burde det vel være duket for ren utklassing?

Tross imponerende spesifikasjoner og avanserte innstillingsmuligheter, lider Toshiba Z3030DG litt på grunn av sin skjeve fargebalanse, som gir et overdrevent grønt bilde av virkeligheten. Svartnivå og skarphet er til gjengjeld meget bra på denne skjermen, og med Blu-ray-filmer på menyen imponerer Toshiba-skjermen med sylskarpe bilder som ser meget levende og virkelighetstro ut. Den har i tillegg en bevegelseskompensasjon som faktisk fungerer.

PRIS: kr 17.000

Oppsummert:

+ God skarphet

+ Bra svartnivå

- Skjev fargebalansen

Les også testen: Lyd uten ledning

Lyssterk nykommer

Crea Tierra K42F

Terningkast: 4

Crea profileres som et high-end-merke med moderate priser, der det er lagt vekt på mer enn bare bildet. Har K42F noe å tilby sammenlignet med mot konkurrentene?

Nykommeren fra Crea har flere gode egenskaper, men et litt gråere svartnivå enn konkurrentene gjør den mindre egnet som dedikert filmskjerm. Den har imidlertid meget god fargegjengivelse, og en formidabel lysstyrke som kan blende de fleste. Skjermens gode kontrastegenskaper hadde trolig kommet enda bedre fram om baklyset slapp ut mindre lys i helt mørke scener. K42F er en klart godkjent skjerm til variert tv-titting, men det finnes bedre allroundere i dette selskapet.

PRIS: kr 14.000

Oppsummert:

+ Gode farger

+ Lyssterk

- Begrenset svartnivå

Les flere TV-tester på Lyd & Bilde

Vite mer?

Interessert i å studere disse 42-tommerne nærmere? En fyldigere omtale av vår sammenlikningstest kan leses i bladet Lyd&Bilde, nummer 5 / 2008.

Les også: Dette må du vite om flat-TV

Hvorfor 42-tommer?

Mange som kjøper flatskjerm for første gang, velger å hoppe over 32- og 37-tommerne og heller gå rett på en skikkelig 40–/42-tommer. Årsaken er enkel: En større skjerm gir større opplevelser, og nå som de fleste innholdsleverandørene tilbyr programmer i HD-kvalitet, er det blitt mindre grunn til å myse mot små skjermer.

Les også: Slik justerer du TV-en

42-tommerne er store nok til å gi en bra opplevelse av både tv og spillefilmer, og likevel kompakte nok til ikke å dominere stua for mye. Innbitt konkurranse mellom butikkjeder og nettbutikker har dessuten vært med på å presse prisene kraftig nedover. Dermed kan du kjøpe en bedre tv til lavere pris enn du gjorde i fjor. I år er det spesielt skjermene rundt 15.000 kroner (veiledende) som har nytt godt av dette.

Les også: Hva er DLP?

En sommer i HD

* De fleste innholdsleverandørene har allerede lansert HD – og du kan nyte den høye bildekvaliteten via både parabol, kabelnett og bredbånd.

  • De fleste nyere amerikanske filmer og tv-serier er tilgjengelige i HD-oppløsning.
  • Sommerens store HD-begivenhet blir OL. For å se hele OL i HD-kvalitet må du ha enten digital parabol eller digital kabel-tv. Både Eurosport HD og en spesiell NRK-kanal kommer til å sende OL i HD.
  • Det digitale bakkenettet har ikke stor nok kapasitet til å sende i HD, uten at noen av kanalene stenges ned midlertidig. Men NRK har sagt at åpnings- og avlustningsseremonien i Beijing vil sendes i HD til dem som har digital mottaker fra RiksTV.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse