Stortingsresultatet for Oslos bydeler gir ingen mening

SYND: Mange har tidligere ventet spent på resultatene fra egen krets og bydel. Det er det slutt på. FOTO: OSLO KOMMUNE / STURLASON

Mangler nesten 13.000 forhåndsstemmer for Bydel Nordre Aker i de oppgitte tallene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.09.2017 kl 20:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: Det er helt umulig å vite resultatet for de enkelte bydelene da forhåndsstemmene ikke lenger blir oppgitt på bydels- eller kretsnvå.

Mange satte nok morgenkaffen i halsen da de så valgresultatene for Oslos bydeler. Her var det mye sprik i bydeler og kretser. Hvis man går inn på den offisielle siden, Valgresultat.no og går inn på bydeler, vil det stå at 99,9 prosent av stemmene er talt opp. Flytter man så blikket ned, vil man umiddelbart tro at bydelenes tall er basert på at 99,9 prosent av stemmene er talt opp i bydelen. Hvis man er interessert i å se på velgeroppslutning og totale stemmetall i høyre kolonne, vil man se at 0 forhåndsstemmer er med i beregningen.

Les også: Selve valgdagen: Slik stemte vi i Nordre Aker

Lite verdt?

Det er god grunn til å tro at prosenttallene som er oppgitt for de enkelte partiene vil kunne endre seg drastisk i de enkelte bydelene, i og med at forhåndsstemmene ikke er tatt med. Tallene er altså basert på opptelling fra selve valgdagen og er lite verdt, da det i flere bydeler er mange flere som har forhåndsstemt.

For Bydel Nordre Aker står det at 17.453 har avgitt stemme av 34.825 stemmeberettigede, men samtidig er fremmøteprosenten 87,4 prosent. Det betyr at det mangler 12.984 forhåndsstemmer for å få det korrekte resultatet.

Vil aldri få vite

Hva de reelle stemmetallene er for bydeler og kretser vil vi aldri få vite med dagens valglov. Oslo kommune informerer om at forhåndsstemmer ikke lenger blir registrert i merket konvolutt og at de stemmeberettigede kan putte stemmeseddel i en hvilken som helst stemmeurne i landet og ikke nødvendigvis i en stemmeurne i det som normalt er valgkretsen for den enkelte.

Men for ordens skyld: Forhåndsstemmene er tatt med i det endelige valgresultatet.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse