Stramt boligmarked gir kraftig gjeldsvekst

Vi snakket med Oslofolk om privatøkonomi

Folk flest må ta opp stadig mer i lån for å dekke utgifter. Stigende priser i boligmarkedet får mye av skylden i Oslo. FOTO: ILLUSTRASJONSFOTO

Kredittveksten er nå på sitt høyeste siden 2008. Lån til bolig er hovedårsaken. Det drar mange i Oslos billigere bydeler nytte av.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.01.2012 kl 10:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

STOVNER: Samfunnet stiller store krav til forbruk, og det kan være vanskelig å holde oversikten. Mange tyr til kreditt for å unngå å hanskes med utgiftene. Oslofolk tar opp stadig mer i lån for å hanskes med økende utgifter.

Vi spurte folk rundt omkring i Oslo om deres forhold til privatøkonomi.

1. Snakker du med dine venner om økonomi? 2. Hvorfor tror du så mange ikke vil være åpen omkring sin egen økonomi?

Linn Ravn (35), Stovner. 1: Ja, jeg har ingen hemmeligheter. 2: Kanskje de som sliter synes det er flaut. De som har god råd vil kanskje ikke skryte.

Stor kredittvekst

Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) har husholdningenes kredittvekst tatt seg klart opp gjennom det siste året.

I november 2011 målte FNO en vekst i kreditt til husholdninger på 7,2 prosent på 12 måneder, og kredittveksten til husholdningene er nå på sitt høyeste nivå siden november 2008. Det høye låneopptaket sees i direkte sammenheng med utviklingen i boligmarkedet.

Ved utgangen av august 2011 var husholdningenes innenlandske bruttogjeld på svimlende 2 254 milliarder kroner.

Even Mangset (51), Lambertseter. 1: Ja, men ikke om privatøkonomi . 2: Her på Lambertseter er det mange trygdede og sosialklienter. De snakker ikke så mye om hvor mye penger de har.

Nordmenn gode betalere

Informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea sier de registrerer noe høyere kredittkortregninger som må betales i januar, men at det generelt sett ikke er noen problemer med nordmenns betalingsevne.

- Kredittkort er et fint hjelpemiddel om det brukes riktig, men det er alltid rom for å være forsiktig med bruken, sier han.

Selv om det er uro i Europa og truende fremtidsutsikter mener Sevang at Norge er et land der mange kanskje har høyere disponibel inntekt nå enn før.

- For dem som beholder jobben, og det ser det ut som de fleste gjør, så har nordmenn det veldig godt økonomisk, sier han.

Harun Yesiltoklu (40), Strømmen. 1: Ja, det gjør jeg. 2: Hvorfor skal man ikke snakke om det? Det er åpent for alle.

Billigere boliger hjelper

Når boligmarkedet eksploderer slik det har gjort, er det mange som drar nytte av å bo i tradisjonelt billigere deler av Oslo.

Banksjef i DnB NOR på Stovner, Arne Heskestad, mener Groruddalen skiller seg fra resten av Oslo ved at boligprisene er lave, samtidig som det er et mange som bor der. Det gjør at mengden lån per innbygger er noe lavere der enn andre steder i Oslo.

- Men det er veldig mange her som har flere boliger, som de leier ut. Vi har mange kunder med lån på både sin andre og tredje bolig, sier Heskestad.

Han mener det alltid vil være noe mislighold av lån.

- Det er det alltid, men jeg føler at Stovners befolkning sitter rimelig godt i det, sier Heskestad.

Camilla Rødfoss (22), Brenna. 1: Ja, vi prater mye om hva vi har råd til, leilighet for eksempel. 2: Mange er redde for å tjene mindre enn andre og ikke kunne være med på alt. Man tar ikke opp tema privat økonomi selv dersom ikke andre gjør det.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse