ANNONSE
Annonse

– Alle har miljøgifter i kroppen

Strid om behovet for detox

AKSELERASJON: – Akselerasjonstrening får fart på både muskelvekst, blodsirkulasjon og lymfesystem, sier daglig leder i Pilatespilotene, Christine Løvli. Pilatespilotene tilbyr et 20-dagers detox-program. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Detox tilbys i form av alt fra tabletter til trening. Men trenger kroppen egentlig avgiftning?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2010 kl 13:55

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

— Livsstilen vår med stress og hurtigmat skaper ofte ubalanser i kroppen slik at systemet ikke virker optimalt. En detox-kur er derfor viktig for å få fordøyelsen til å fungere bedre, og få kroppen til å kvitte seg med avfallsstoffer og øke forbrenningen, sier daglig leder i Pilatespilotene, Christine Løvli.

Pilatespilotene tilbyr en 20-dagers detox-kur der akselerasjonstrening kombineres med aloe vera-drikk.

— Akselerasjonstrening er mye mer effektivt enn vanlig trening fordi du bruker en større andel av muskelfibrene.

— Muskelfibrene trekker seg lynraskt sammen, noe som samtidig setter fart på blodsirkulasjon og lymfesystem, og dermed utrensningsprosessene. Aloe vera er med på å rense deg fra innsiden, i tillegg til at den inneholder viktige mineraler, vitaminer og enzymer, reklamerer Løvli.

Miljøgifter

Detox er populært. Bare i løpet av årets første måned kom to nye detox-bøker ut på norske forlag. Men er kroppen virkelig full av gift? Og hvis den er det, er det mulig å rense den ut?

— Vi går alle rundt med en del miljøgifter i kroppen, som vi eksponeres for gjennom mat, kosmetikk og andre produkter, sier professor og toksikolog ved Universitetet i Bergen, Anders Goksøyr.

Fra 2003 til 2006 holdt WWF kampanjen DetoX for å bevisstgjøre folk om kjemikaliene vi utsettes for. I forbindelse med kampanjen testet de tre generasjoner familiemedlemmer i 12 EU-land for 107 menneskeskapte kjemikalier.

Alle hadde rester av ulike giftstoffer i blodet. I bestemødrenes generasjon ble det funnet 63, i mødrenes 49 og i barnas 59.

— Det er nesten ikke til å unngå å få enkelte miljøgifter i kroppen. I tilfelle må du hindre all eksponering, og det skal godt gjøres, sier Goksøyr.

— Alle stoffene er ikke nødvendigvis skadelige. Men en del ting burde en kanskje være mer forsiktig med.

Ifølge Goksøyr har man for eksempel vurdert om en del tilsetningsstoffer i plast kan være skadelige, særlig for barn som blir eksponert for stoffene gjennom leker og lignende.

— Man mistenker blant annet at enkelte stoffer kan påvirke folks hormonsystemer, sier Goksøyr.

Om kjemikalier kan fjernes med en detox-kur, er Goksøyr mer tvilende til.

— Hvis en kur klarer å øke metabolismen er det en mulig tanke at man kan få giftstoffer ut, men jeg kjenner ikke disse kurene godt nok til å si om de kan ha en slik virkning.

Bare noe tull

Professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon, mener slike kurer bare er tull.

— Disse kurene er en bløff fra ende til annen. Vi har masse ting som skal ut av kroppen, men disse prosessen driver kroppen selv.

— Skal man påvirke dem, må man starte med medisinske behandlinger som for eksempel dialyse. Men det blir noe helt annet enn det man forbinder med en detox-kur, mener han.

Moralsk avgiftning

Hvis behovet for detox ikke sitter i kroppen, sitter det da kanskje i hodet?

I en bokartikkel kalt «Renselsespraksiser, helse og moral» beskriver Trine-Lise Jansen og Kristin Heggen hvordan moderne former for renselse er et uttrykk for kroppskontroll og selvdisiplin.

«Er det slik at slett moral vil kunne avsløres i våre tarmer, blodårer, indre organer, på huden, i en fet kropp og et tregt lymfesystem?», spør de. Og fortsetter:

«En skitten kropp kan i en slik forståelse vitne om mangel på kontroll og viljestyrke».

Kanskje blir moralsk avgiftning neste produkt på markedet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse