SU vil sikre Sogn til studentboliger

Sosialistisk Ungdom håper banneret snart kan skiftes. Fv. Trine Østereng, SU-leder Knut Haavard Kløvfjell og Gabriel Steinsbekk. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Kan Oslo gi bort tomt til VIF for én krone, kan de selge Sogn vgs-tomten rimelig til studentboligformål, mener lederen av Oslo Sosialistisk Ungdom.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.08.2009 kl 11:19

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
SOGN: De grå kolossene som i dag rommer Sogn videregående skyter i været mellom Ringveien og grønnere omgivelsene på nordsiden.

– En genial tomt til studentboliger, sier Knut Haavard Kløvfjell, student og leder av Oslo Sosialistisk Ungdom (SU), og peker på nærhet til læresteder som Universitetet, Idrettshøyskolen og BI. Domus Athletica ligger rett over veien, marka og kollektivtransport er i umiddelbar nærhet.

Letter presset

– Å få bygget studentboliger her vil ikke bare komme studentene til gode. Det vil lette presset på utleiemarkedet for andre grupper, som barnefamilier. Når så mange studenter ikke får studentbolig må de ut i det private markedet sammen med alle andre som også leier bolig, sier Kløvfjell.

Kampen om Sogn vgs.-tomten er stor. Mange forslag har kommet på bordet om hva som bør skje med tomten når den videregående skolen flytter, en gang rundt 2013.

Også tidligere har forslaget om salg under markedspris til studentboligformål kommet opp, men blitt avvist av byrådet.

– Oslo kommune trenger inntekter til samferdsel, kollektivtrafikk, skoler og mer. Hvorfor skal de selge en slik tomt på billigsalg til studentene?

– Når kommunen kan selge en stadiontomt til Vålerenga for én krone, og kimse bort 600 millioner på konsulenter i Holmenkollen, kan de selge denne tomten til en pris slik at studentsamskipnadene kan bygge studentboliger. Regjeringen har bevilget penger til 1295 studentboliger i år. Da må Oslo kommune ta ansvar for å finne tomter, sier Kløvfjell.

Ikke kommunens ansvar

– Studentboliger på Sogn – gjerne det, sier byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen (H).

Men noe salg "under takst" kommer ikke på tale.

– Et salg av Sogn-tomten forutsetter at vi får salgsinntekt som kan settes inn i nye skoleprosjekter. Blant dem er nye Risløkka kompetansesenter som blir svært kostbart. Studentboliger er viktige, men det er ingen kommunal oppgave. Det er derimot skole. Det er staten som får ta regningen, og kan studentsamskipnadene og statsbygg betale markedspris, går vi gjerne i dialog for å legge til rette for studentboliger på Sogn, sier Agerbak-Jensen.

– Når det gjelder VIF-tomten på Hovin så skal ikke Høyre ha skylden for at den ble gitt bort. Inntektene fra salget var tenkt inn i en skolepakke. Jeg mener vi ikke kan subsidiere verken staten eller kommersielle idrettslag, sier hun.

Vil helst ha politi

Byråden er derimot ikke fremmed for et "storcampus" på Sogn. Politihøyskolen er på vei ut av sine nåværende lokaler på Majorstuen, og Agerbak-Jensen har vært i møte med justisminister Knut Storberget denne uken.

– Vi har signalisert kraftig at vi ønsker å beholde Politihøyskolen i Oslo og Sogn er en god løsning som oppfyller mange av skolens krav. Men området er så stort at vi gjerne kunne sett en sambruk med Universitetet og studentboliger, sier Agerbak-Jensen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse