ANNONSE
Annonse

Sukker-leksjon for Kringsjå-elevene

Ost- og grønnsaker:
Kjersti Selseth lærer gjerne bort alternative måter å bake muffins på. Disse egner seg godt både til frysing og som mellommåltid.

6 b ved Kringsjå skole ønsket å lære mer om både sukker og sunn mat og dro på besøk til Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.12.2005 kl 12:02

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Kringsjå: – Oppå eplene hadde vi havregryn, kanel og sukker, forklarer en ivrig Cheng Yu Lin, som ikke er helt sikker ennå på om han skal bli profesjonell fotballspiller eller kjøkkensjef. Maten er servert, og det dufter særdeles godt i lokalene til Opplysningskontoret på Grønland etter at mange små hender har vært i sving med sunn matlaging denne formiddagen.

– Ganske lett

– Løk, paprika, hvetemel, sammalt hvete, spinat og fetaost.

Julie Eikland summerer opp ingrediensene til en ny variant av muffins, en langt sunnere enn den vi er vant til.

– Moro å lære å bake noe nytt, og dette var ganske lett, sier den fornøyde Kringsjå-eleven. Firebarnsmor og hjelpelærer for en dag, Hanne Gravdal, slår et slag for frokosten;

– Vi har frokosten som samlingspunkt, og jeg lar ungene være med å lage maten, sier mammaen som er med å hjelpe til denne dagen.

Bevissthet om sukker

– Alle unger burde kunne det å lage hvit saus og ha et bevisst forthold til kosthold, mener matfaglig konsulent, Kjersti Selseth som har invitert klassen til en dag med matlaging.

– Og det er viktig å få et bevisst forhold til dagens sukkerinntak. Sukker er hjerneføde. Fordi vi mennesker skal utvikle en stor hjerne, er morsmelken rik på sukker i form av laktose sammenliknet med andre melketyper fra dyr som har en rask muskelvekst. Men i våre tider er det stadig økende sukkerinntaket blitt en kilde til bekymring.

Kontaktlærer Marianne Jor Gromstad er i full sving med å illustrere hvor mye sukker det er i ulike mattyper, ved å legge mengder av sukkerbiter ved siden av ulike matprodukter, en sukkerleksjon før den sunne maten elevene selv har laget skal inntas.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.