
I skrubben: Jørgen Vigdal, Magnus Lie Fridheim og Petter Karstensen i aksjon. Foto: Tone Berild Kristiansen
– Ganske lett
– Løk, paprika, hvetemel, sammalt hvete, spinat og fetaost.
Julie Eikland summerer opp ingrediensene til en ny variant av muffins, en langt sunnere enn den vi er vant til.
– Moro å lære å bake noe nytt, og dette var ganske lett, sier den fornøyde Kringsjå-eleven. Firebarnsmor og hjelpelærer for en dag, Hanne Gravdal, slår et slag for frokosten;
– Vi har frokosten som samlingspunkt, og jeg lar ungene være med å lage maten, sier mammaen som er med å hjelpe til denne dagen.
Bevissthet om sukker
– Alle unger burde kunne det å lage hvit saus og ha et bevisst forthold til kosthold, mener matfaglig konsulent, Kjersti Selseth som har invitert klassen til en dag med matlaging.
– Og det er viktig å få et bevisst forhold til dagens sukkerinntak. Sukker er hjerneføde. Fordi vi mennesker skal utvikle en stor hjerne, er morsmelken rik på sukker i form av laktose sammenliknet med andre melketyper fra dyr som har en rask muskelvekst. Men i våre tider er det stadig økende sukkerinntaket blitt en kilde til bekymring.
Kontaktlærer Marianne Jor Gromstad er i full sving med å illustrere hvor mye sukker det er i ulike mattyper, ved å legge mengder av sukkerbiter ved siden av ulike matprodukter, en sukkerleksjon før den sunne maten elevene selv har laget skal inntas.