Sukker-leksjon for Kringsjå-elevene

Ost- og grønnsaker:
Kjersti Selseth lærer gjerne bort alternative måter å bake muffins på. Disse egner seg godt både til frysing og som mellommåltid.

6 b ved Kringsjå skole ønsket å lære mer om både sukker og sunn mat og dro på besøk til Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.12.2005 kl 12:02

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

I skrubben: Jørgen Vigdal, Magnus Lie Fridheim og Petter Karstensen i aksjon. Foto: Tone Berild Kristiansen

Kringsjå: – Oppå eplene hadde vi havregryn, kanel og sukker, forklarer en ivrig Cheng Yu Lin, som ikke er helt sikker ennå på om han skal bli profesjonell fotballspiller eller kjøkkensjef. Maten er servert, og det dufter særdeles godt i lokalene til Opplysningskontoret på Grønland etter at mange små hender har vært i sving med sunn matlaging denne formiddagen.

– Ganske lett

– Løk, paprika, hvetemel, sammalt hvete, spinat og fetaost.

Julie Eikland summerer opp ingrediensene til en ny variant av muffins, en langt sunnere enn den vi er vant til.

– Moro å lære å bake noe nytt, og dette var ganske lett, sier den fornøyde Kringsjå-eleven. Firebarnsmor og hjelpelærer for en dag, Hanne Gravdal, slår et slag for frokosten;

– Vi har frokosten som samlingspunkt, og jeg lar ungene være med å lage maten, sier mammaen som er med å hjelpe til denne dagen.

Bevissthet om sukker

– Alle unger burde kunne det å lage hvit saus og ha et bevisst forthold til kosthold, mener matfaglig konsulent, Kjersti Selseth som har invitert klassen til en dag med matlaging.

– Og det er viktig å få et bevisst forhold til dagens sukkerinntak. Sukker er hjerneføde. Fordi vi mennesker skal utvikle en stor hjerne, er morsmelken rik på sukker i form av laktose sammenliknet med andre melketyper fra dyr som har en rask muskelvekst. Men i våre tider er det stadig økende sukkerinntaket blitt en kilde til bekymring.

Kontaktlærer Marianne Jor Gromstad er i full sving med å illustrere hvor mye sukker det er i ulike mattyper, ved å legge mengder av sukkerbiter ved siden av ulike matprodukter, en sukkerleksjon før den sunne maten elevene selv har laget skal inntas.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse