Super suppevin

VIN: Schilcher Klassik 2006 Langmann.

Mitt førstevalg i dag har frisk syre, lys bærfrukt og urtepreget smak, og spiller både med og mot alle smakene på tallerkenen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.01.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

ANBEFALT: Rosé til suppe.

Dagens suppe er salt, syrlig, sødmefull og umamirik, med fortreffelig munnfølelse og fylt til randen av smaker og deilige konsistenser.

Vinen bør kunne ta tak i – og gi en kontrast – til alt dette. Jeg føler et voldsomt behov for friskhet, som det ikke er så mye av i suppen. Riesling vil da være et naturlig valg for mange. Sats ungt, friskt og fruktig, uavhengig om det er Tyskland, Østerrike, Australia eller andre land/regioner du foretrekker. Glem heller ikke Østerrikes egen grüner veltliner, som med sin fedme, friskhet og frukt, også fint kan takle utfordringer som dette.

En annen og veldig morsom retning kan være å tenke rosévin. En noe outrert – og for noen en spesiell – match vil være 10218 Schilcher Klassik 2006 Langmann, Weststeiermark, Østerrike. Kr 108.90 som med sin høye syre, lyse bærfrukt og litt urtepregede smak falle godt inn, i hvert fall i min munnhule. Her får vi kontrasten jeg søker i form av syre, det er også nok fruktighet og det herbale i vinen matcher korianderen veldig godt.

Ønsker du et mindre syrlig valg, kan du komme langt med italienske

33115 Rosaura 2006, Feudi di San Gregorio, Campania. Kr 125,00.

Denne vinen fremstår som søtere i frukten og er langt fra så syrlig, men med litt mer fasthet i avslutningen. Og glem for all del ikke pilsen. Kald, leskende lagerøl vil med sin forfriskende kullsyre selvfølgelig sitte som katta på fuglebrettet; full fest og deilige munnfuller.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse