Surmelk, lungemos og luking

Men likevel stortrives de på Historisk ferieskole

Skjørt i åkeren: Kanskje ikke det mest praktiske, men det er komfortabelt.

96 barn og unge, hovedsakelig fra hovedstaden, deltar på årets historiske ferieskole på Folkemuseet.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ikke for pyser: Luking i nepeåkeren ble belønnet med slåttegrøt da arbeidet var over.

Se bildet større

Alle mann til rekkene: Alle deltagerne på denne ukens Historiske ferieskole.

Se bildet større

Stortrives på Folkemuseet: Mathilde (13), Iselin (12), Emilie (10), Siv Ingeborg (11), Lievin (9) og Arne Martin (13) er dagens unge i gamle dager. FOTO: FOTO: ELISABETH C. WANG

BYGDØY: - Det er blitt et utrolig populært ferie-tilbud, og de forskjellige ukene fylles opp umiddelbart etter at vi legger dem ut på nettet i mars, smiler Paal Mork ved Folkemuseet.

To år er nok

Tilbudet er faktisk så populært at museet har måttet sette begrensinger for hvor mange år deltagerne kan være med.

- Vårt ønske er jo selvsagt at så mange som mulig skal få muligheten til å ta del i dette opplegget. Nettopp derfor har vi sagt at det kun er lov å være med på Historisk ferieskole i to år av gangen, sier Mork.

Trønderskole

Nytt av året, med oppstart neste mandag, er Trønderskolen.

Her skal barn og unge, som har vokst fra Historisk ferieskole, få muligheten til å leve som bønder i Trøndelag på slutten av 50-tallet.

- Ferieskolen er for barn mellom 8 og 13 år, mens Trønderskolen er for dem mellom 13 og 16 år.

Siden tilbudet er nytt prøver vi det ut i to uker, for å se hvordan det går. Men, vi har troen på at det vil bli en suksess, sier Mork.

Ny identitet

Fra 26. juni til 17. august blir samtlige av de museums-besøkende møtt av barn i «gamle» klær. De 96 barna som meldte seg på til årets ferieskole deles inn i grupper, og hver mandag får en ny gruppe nye navn og ny identitet.

Ved inngangsporten til Norsk Folkemuseum skrus tiden 100 år tilbake.

- Det er litt rart, men også både morsomt og spennende. Det er gøy å gjøre noe i ferien som ikke alle andre gjør, sier Emilie (10) fra Lillestrøm, som nå lyder navnet Laura.

Ferieskole-venninnene Siv Ingeborg (11) og Iselin (12) nikker samtykkende, men de synes alle de er litt rart å være helt borte fra både mobiltelefon og pc.

- Vi lærer mye her, blant annet om hvilke klasseskiller det var ute i samfunnet og hvordan folk levde. Barn fikk liksom ikke mulighet til å være bare barn, de måtte hjelpe de voksne, sier Siv Ingeborg.

- It's so small!

De har ikke deltatt på ferieskolen i mer enn to dager, men allerede har de måttet svare på spørsmål fra nysgjerrige turister.

- Det er mange spørsmål borte ved Enerhaugen. De vil gjerne høre hvordan folk bodde der rundt 1910, hvor mange som bodde sammen og lignende. De er veldig hyggelige, i hvert fall de vi har møtt, sier Emilie.

Skitt på hendene

Onsdag formiddag sto luking i nepeåkeren på planen til ferieskole-barna.

- Det er ikke akkurat det morsomste vi har gjort, men går greit, smiler Arne Martin (13), mens han tar et godt grep om ugresset.

- Men, etterpå får vi grøt! sier Lievin (9).

Og det er ikke hvilken som helst grøt som serveres; Det er selvsagt slåttegrøt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse